Nyköping satsar på känt alkoholprogram
Du kan vara anonym, du registreras ingenstans. Men du kan få hjälp. Det är budskapet när Minnesotamodellen nu prövas för människor med alkoholproblem i Nyköping.
Forskning har visat att det ger bättre resultat när man får vård och bor hemma. Då får man chans att bearbeta svårigheter och frestelser i hemmiljön, säger Inger Kullberg, nämndansvarig i social- och arbetsmarknadsnämnden i Nyköping.
Framför allt hoppas man fånga upp fler kvinnor som behöver hjälp, som kan ha svårt att lämna sin familj under en behandlingsperiod som kan vara 46 veckor.
12-stegsmodellen startade i USA och ger en anvisning om hur man ska leva. Den kan tillämpas på alla former av missbruk.
Det bästa med 12-stegsmodellen är att när någon tar den till sig försvinner skuld och skam. Alkoholism är en sjukdom som är mycket förknippad med skuldkänslor, säger Ulla-Karin Skoghag, terapeut som ska lära ut metoden.
Efter en fyra veckors genomgång av de tolv stegen är meningen att man ska fortsätta med möten, antingen i träffar hos Anonyma Narkomaner
eller Anonyma Alkoholister. Modellen bygger också på att man har en mentor som har egen erfarenhet av missbruksproblem, som kan stötta när suget sätter in.
Alkoholkonsumtionen är en tickande bomb. Införseln har ökat och det är lätt att få tag på alkohol om man bara vill, säger Anna-Berta Spjuth, kurator och teamchef på Standardmottagningen.
Hon berättar att alkoholförbrukningen i dag motsvarar 10,3 liter ren sprit per år och invånare som är 15 år och äldre. En av riskgrupperna är konsumenter av lådvin, där det är enkelt att ta sig ett eller flera glas när som helst.
Berusningsdrickandet har också ökat. I åldrarna 2024 år dricker man 14 starköl per vecka, man dricker inte för att det smakar bra utan för att bli berusad.
Under förra året hade mottagningen i Nyköping 6 500 besök av cirka 500 personer.
I landet räknar man med att var tionde person är alkoholist. Kring varje alkoholist finns det dessutom fem personer som mår dåligt.
Varje dag dör 16 personer i Sverige av alkoholrelaterade orsaker. När ska folk få upp ögonen för vilka skador alkoholen gör?, undrar Ulla-Karin Skoghag.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!