Nyköping skippar julbordskontrollerna
Alla som äter julbord får göra det på egen risk. Kommunen gör inga matkontroller i år för att se om julmaten är fri från bakterier. Det är upp till restaurangerna själva att ha en bra kontroll.
Det är företagens ansvar att maten är säker, säger Kristina Dellrud, livsmedelsinspektör i Nyköpings kommun.
Hon tycker att man som konsument inte ska tveka utan fråga om restaurangen har en bra egenkontroll. Till exempel om de mäter temperaturer i maten.
Vad är det för risker med ett julbord?
Att maten står framme i rumstemperatur för länge. När folk går och tar för sig av buffémat är det viktigt att den tar slut fort, så att inte bakterier växer till, säger Kristina Dellrud.
Att varm mat verkligen hålls varm och att kall mat hålls kyld är viktigt.
Men de flesta restauranger som serverar julbord är seriösa, många vet att det krävs en fungerande egenkontroll.
Kristina Dellrud anser att miljökontorets förebyggande kontroll av företagens egenkontroll med temperaturmätningar är viktigare än provtagning. Det är anledningen till att miljökontoret inte heller förra året gjorde någon provtagning av julborden.
En provtagning ger bara en ögonblicklig bild och är inte rättvisande. När det gäller bakterier är de inte heller jämnt spridda i maten, de är väldigt lätta att missa när man tar prover.
Det är bättre att titta på om restaurangen hettar upp maten till sådana temperaturer som behövs för att avdöda bakterier.
Det viktigaste är att mat som tillagas i förväg och ska sparas kyls ned snabbt, och att mat som lagats i förväg ska värmas upp i tillräckligt höga temperaturer innan den serveras.
Men även de förebyggande kontrollerna av restaurangernas egenkontroll är nära noll i Nyköpings kommun.
I år har miljökontoret bara gjort tre genomgripande inspektioner enligt Livsmedelsverkets checklista av kommunens mer än 300 restauranger och andra matställen.
Då kontrolleras bland annat sortiment och egenkontroll, hur lokalen ser ut och hur temperaturmätningar görs. Förra året gjordes 137 sådana inspektioner.
Anledningen är att den nya livsmedelslagen har genererat mer pappersarbete åt kommunens inspektörer.
Från årsskiftet anställs dock två nya kontrollanter.
Målet är att det ska bli fler inspektioner nästa år, säger Jonas Björnfoth, miljöchef i Nyköpings kommun.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!