Nyköping snålar med musikskolan

Nyköpings kommun satsar minst på musikskolan av alla kommuner i Sörmland. Ungdomar som vill lära sig att spela ett instrument får bara hälften så mycket bidrag som rikssnittet. Det här är ju jättedåliga siffror, säger Eva Sjöström på Nyköpings musikskola.

Övrigt2006-07-28 23:45
Nyköpings kommun satsar 1059 kr på musikskolan utslaget på alla invånare mellan 7 och 15 år. Det är hälften så mycket som rikssnittet. Och 50 procent mindre än snittet i
länet, enligt en ny undersökning från Sveriges kommuner och landsting.
Eva Sjöström är professionell flöjtist och administratör på musikskolans kansli.
Det här är ju jättedåligt. Jag blir lite bestört när jag hör att vi ligger så dåligt till. Arbetet på skolan har ju rullat på och fungerar, men det är inte roligt att se hur lite resurser vi har jämfört med övriga länet, säger Eva Sjöström.

För två år sedan höjdes avgifterna från 700 kr till 1000 kr per termin eftersom musikskolan fick sänkta bidrag. Med kraftiga protester från föräldrarna till följd. Eva Sjöström, som själv sitter i barn- och ungdomsnämnden för moderaterna, tycker att kommunen borde tillföra mer resurser och höja sig upp mot länssnittet.
På populära instrument som gitarr och elgitarr har vi lång kö. En del som inte får plats förlorar vi helt. Med större resurser skulle vi inte behöva avvisa några elever, säger hon.
Cajsa Widqvist (s) är ordförande för barn och ungdomsnämnden. Hon säger sig vara väl medveten om att den kommunala musikskolan har haft det tufft.
Vi gjorde en besparing på musikskolan för några år sedan. Nu vill vi satsa igen och en genomgång är redan i gång. Det finns också en diskussion om att sänka avgiften, men jag kan inte lova något förrän budgetarbetet är färdigt i slutet av augusti, säger Cajsa Widqvist.
Dessutom tror jag att siffrorna för kommunen egentligen är något högre om man räknar in satsningarna på musikundervisning ute i skolorna.

Eva Sjöström på musikskolan tycker att storleken på bidraget rimmar illa med kommunens satsning på Nyköping som framtidskommun.
Jag får väldigt många samtal från folk som ska flytta hit som hör sig för om musikskolan. Det första de kollar upp om de har barn är hur skolorna är och vilka fritidssysselsättningar som finns. Bland annat därför borde vi satsa mer, säger hon.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om