Nyköpings akutmottagning bäst i länet

Akutläkarsatsningen lades ned. Alldeles för få läkare kunde rekryteras. Men nu ser det annorlunda ut. Akutmottagningen vid Nyköpings lasarett är i dag länets bäst utrustade vad gäller akutläkare.

Övrigt2013-11-06 07:12

Akutläkare är en ganska ny specialitet inom läkarnas utbildning. Det var först för sju år sedan utbildningen till akutläkare infördes som specialitet.

Men det råder fortfarande brist på utbildade och färdiga akutläkare.

För snart tre år sedan beslutade landstingspolitikerna i Sörmland att avsätta åtta miljoner kronor till akutläkare vid Nyköpings lasarett. Bristen på akutläkare och dåvarande chefen på akutmottagningen Henrik Dahlstrands skepsis mot projektet gjorde att satsningen rann ut i sanden.

En akutläkare under utbildning lyckades till slut rekryteras.

Den läkaren är Olof Rydin. I dag är han färdigutbildad och kvar på Nyköpings akutmottagning.

Han är faktiskt Sörmland hittills enda akutläkare.

Att Nyköpings akutmottagning har en specialiserad akutläkare innebär i sin tur att det finns någon som kan agera handledare för dem som vill utbilda sig inom samma specialområde.

Handledare är ett krav.

Med Olof Rydin som akutläkare och handledare ökar attraktionskraften för akutmottagningen. Hittills har två ST-läkare, läkare som går specialistutbildning till akutläkare, sökt sig till Nyköping.

Det innebär att akutmottagningen kan stoltsera med tre akutläkare varav en är färdigutbildad, vilket varken Mälarsjukhuset i Eskilstuna eller Kullbergska sjukhuset i Katrineholm kan.

Akutmottagningens chef Lars Raxell är glad att satsningen tagit ny fart och ger resultat. Han anser att mindre sjukhus är utmärkt för just akutläkare.

Mindre sjukhus får in alla typer av patienter och inte bara vissa diagnoser.

Med akutläkare avlastas också övriga lasarettets läkare, som i sin tur annars avlastar akutmottagningen. Med fler akutläkare kan kirurg-, ortoped- och medicinläkarna arbeta mer på sina respektive kliniker.

Dessutom kortas vårdkedjan för patienten med akutläkare. I stället för att olika specialistläkare kopplas in ska en akutläkare, som har en bredare bas, kunna ställa en diagnos.

— Akutläkare är ju en ny specialitet och det är roligt och ett privilegium att vara med om det här projektet, något av ett pionjärarbete, säger Olof Rydin.

Men tre akutläkare är långt ifrån nog för att fylla behovet vid Nyköpings akutmottagning. Vid Linköpings universitetssjukhus, som ligger i framkant i Sverige vad gäller akutläkare, finns uppemot 40 stycken.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om