Bryngelstorpskolan, låg och mellanstadieskola, har byggts ut sedan rapporten släpptes men det är inte tillräckligt. Tjänstemän ser att Tessinskolan kommer behövas som buffert för att täcka behoven framöver. Kommunalråd Urban Granström (S) visade ett svalt intresse för Tessinskolan i samband med Omegas återinvigning och pratade i termer av rivning.
– Om det inte ska in någon ny verksamhet så kan den inte stå tom. Det är planerat för bostäder i området men när man börjar svinga kulan vet jag inte, sa han då.
Majoriteten vill bygga nya skolor och har bland annat presenterat F-6 skolor vid Rosvalla och Oppeby. Moderaterna ser också problemet men vill först lägga upp en strategi innan något konkret presenteras.1
För högstadiet är läget minst lika ansträngt. Enligt prognoserna kommer lokalerna räcka till 2020 och då är de tillfälliga modulerna vid Tessinskolan inräknade.
– Vi behöver någon ytterligare lösning för högstadiet men med modulerna kommer vi klara oss under överskådlig tid, sa han då.
Vad är överskådlig tid?
– Det är svårt att säga men vi behöver inte börja bygga en ny högstadieskola nästa år. Vi måste börja med en ny ett till sex skola, sa han.
Moderaterna i Nyköping tycker att kommunen har missat chansen att få en lösning på högstadielokalbristen. Nyköpings enskilda gymnasium har fått klartecken från skolinspektion att starta en ny högstadieskola men fick nej av bygg- och tekniknämnden.
– Vi vet att vi kan underlätta för Enskilda och då är de redo, säger skolpolitiker Petter Söderblom (M).
Ordföranden i nämnden Carl-Åke Andersson (S) betonade att beslutet inte hade politiska förtecken utan handlade om infrastruktur- och skolgårdsproblematik. Kort efter rabaldret erbjöd majoriteten Enskilda Brandkärrsskolan lokaler, trots att kommunalråd Urban Granström inte tyckte att det var en lämplig plats att lägga en kommunal högstadieskola där. Enskilda tackade nej.