Nyköpings högstadium fullt 2020 – med moduler inräknade

Grundskolans alla platser håller på att ta slut i centrala Nyköping konstaterar kommunen i en rapport från i våras.

Denise, årskurs nio, har delvis sina lektioner i en av de nya modulerna som kallas Delta vid Nyköpings högstadium. Enligt prognoserna är de fulla redan 2020 om inte någon ytterligare skola öppnar innan dess. – Jag tycker det fungerar att gå här, säger hon.

Denise, årskurs nio, har delvis sina lektioner i en av de nya modulerna som kallas Delta vid Nyköpings högstadium. Enligt prognoserna är de fulla redan 2020 om inte någon ytterligare skola öppnar innan dess. – Jag tycker det fungerar att gå här, säger hon.

Foto: Fotograf saknas!

Övrigt2018-09-04 06:00

Bryngelstorpskolan, låg och mellanstadieskola, har byggts ut sedan rapporten släpptes men det är inte tillräckligt. Tjänstemän ser att Tessinskolan kommer behövas som buffert för att täcka behoven framöver. Kommunalråd Urban Granström (S) visade ett svalt intresse för Tessinskolan i samband med Omegas återinvigning och pratade i termer av rivning.

– Om det inte ska in någon ny verksamhet så kan den inte stå tom. Det är planerat för bostäder i området men när man börjar svinga kulan vet jag inte, sa han då.

Majoriteten vill bygga nya skolor och har bland annat presenterat F-6 skolor vid Rosvalla och Oppeby. Moderaterna ser också problemet men vill först lägga upp en strategi innan något konkret presenteras.1

För högstadiet är läget minst lika ansträngt. Enligt prognoserna kommer lokalerna räcka till 2020 och då är de tillfälliga modulerna vid Tessinskolan inräknade.

– Vi behöver någon ytterligare lösning för högstadiet men med modulerna kommer vi klara oss under överskådlig tid, sa han då.

Vad är överskådlig tid?

– Det är svårt att säga men vi behöver inte börja bygga en ny högstadieskola nästa år. Vi måste börja med en ny ett till sex skola, sa han.

Moderaterna i Nyköping tycker att kommunen har missat chansen att få en lösning på högstadielokalbristen. Nyköpings enskilda gymnasium har fått klartecken från skolinspektion att starta en ny högstadieskola men fick nej av bygg- och tekniknämnden.

– Vi vet att vi kan underlätta för Enskilda och då är de redo, säger skolpolitiker Petter Söderblom (M).

Ordföranden i nämnden Carl-Åke Andersson (S) ­betonade att beslutet inte hade politiska förtecken utan handlade om infrastruktur- och skolgårdsproblematik. Kort efter rabaldret erbjöd majoriteten Enskilda Brandkärrsskolan lokaler, trots att kommunalråd Urban Granström inte tyckte att det var en lämplig plats att lägga en kommunal högstadieskola där. Enskilda tackade nej.

Hur ska tillräckligt med nya skolplatser garanteras i Nyköping?

Moderaterna

För att säkra att vi framöver har tillräckligt med skolplatser krävs en strategi för hur skolan ska utvecklas både gällande renovering av befintliga lokaler och nybyggnation. Det här är ingen quick fix utan kräver långsiktighet, vi föreslog detta redan för ett par år sedan. Vi uppmuntrar också samarbete med fristående aktörer för att snabbare få fram fler skolplatser.

Kristdemokraterna

Kommunen måste ha en långsiktig strategi för byggnationer av skolor. KD anser att små skolor ska byggas, inte storskolor. En bra personalpolitik och en rimlig arbetsbörda för lärare är viktigt för att kommunen ska kunna erbjuda en bra skola. Fastighetsunderhållet på kommunens skolor måste bli bättre. Friskolor som önskar verka i kommunen ska bemötas med en positiv attityd.

Liberalerna

Vi vill ha bättre relationer med friskolor och uppmuntra till etablerandet i vår kommun. Det ger en bredare variation och ger personalen möjlighet till utveckling. Det fria skolvalet ska kombineras med information och "reklam" för olika skolor och ska kombineras med busskort. Det är orimligt att bygga skolor för 700 barn. En plan behövs för att ordna nya skolor.

Centerpartiet

Vi behöver samla alla partier och gemensamt lägga en strategi. Senast det gjordes var 2008/2009. Skolan förtjänar inte att bli ett slagträ i valrörelse - dess uppdrag är alltför viktigt för att styras i fyraårsperioder.

Miljöpartiet

Bygga nya skolor och säkra kompetensförsörjningen genom att även satsa på elevhälsan, studiehandledare, fritidspedagoger och brobyggare. Fortsätta bygga bra samarbete med friskolorna, tex genom det föreslagna Skol-IF. 

Socialdemokraterna

Bygga nya skolor. Och bygga nya skolor där vi ser att kommunen växer och det blir fler barn. Det finns en klar och tydlig plan för att möta det ökande behovet. Då måste vi också agera. Till exempel byggdes Bryngelstorpskolan ut för att möta ett växande behov.

Vänsterpartiet

Fortsätta att bygga lagom stora skolor som är anpassade efter behov och modern pedagogik.

Sverigedemokraterna

Vi vill vända urbaniseringen och tänker använda skolorna i den kampen. Det finns platser på landsbygdsskolorna. Dessa kan erbjuda bland annat en lugnare miljö, bättre skolgårdar och mindre klasser. För att detta ska lyckas måste skolskjutsreglerna ändras och ett fritt skolval på riktigt införas.

Feministiskt initiativ

Genom att vid nybyggnation bygga flexibelt så att lokalerna fungerar för olika verksamheter genom åren. På så sätt blir det inte lika sårbart vid förändringar i barnantalen. Satsa på lönerna och förbättra arbetsmiljön för personal i skolan så att det blir mer attraktivt att arbeta i skolan för att kunna ta emot alla elever.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om