Nyköpingshem har blivit tuffare
Det stämmer, vi har nog blivit en aning tuffare mot våra hyresgäster. Fast ingen blir vräkt utan först ha fått en andra chans, säger Birgitta Björk på Nyköpingshem.
När tre veckor förflutit utan att hyran betalts anmäler bostadsbolaget ärendet till Inkasso och ett brev om ärendet går till socialkontoret för kännedom.
Om inte hyresgästen hör av sig när de får brevet från Inkasso går ärendet vidare till Kronofogden efter ett tag.
Om hyresgästen tar kontakt med oss kan vi i de flesta fall lösa situationen genom att göra upp om en avbetalningsplan eller liknande. Vi har mellan 10-15 sådanan ärenden per månad, förklarar Birgitta Björk.
De personer som i slutänden blir vräkta har ofta fått en sådan avbetlningsplan men sedan misskött även den.
När ärendet väl gått till kronofogden finns ingen återvändo.
Men då har den som vräks fått fler månader på sig att reda upp sin ekonomi eftersom handläggningstiden hos kronofogden ofta är lång, förklarar Birgitta Björk.
De flesta som vräks från Nyköpingshem är ensamstående tjejer och killar.
De är sämre på att sköta sin ekonomi, de prioriterar att köpa prylar framför att betala hyran, säger Birgitta Björk.
Många av dem inser inte vad en vräkning för med sig. De får flytta hem till en kompis eller till mamma och pappa eftersom de inte längre kan få ett hyreskontrakt.
Varje år förlorar Nyköpingshem stora summor i uteblivna hyresintäkter. Det gångna halvåret blev förlusten mellan 600 000800 000 kronor. Men då ingår inte bara de hyror som uteblivit från vräkta hyresgäster.
Många säger upp sin lägenhet och flyttar innan uppsägningstiden är slut, hyresgäster som vi aldrig hör av igen, säger Birgitta Björk.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!