Nytt förslag järnväg via Gnesta
Kommer bolaget Ostlänkens planerade snabbjärnväg att passera Mölnbo och Gnesta istället för Vagnhärad? Tydligen ingen utopi även om en sådan sträckning stöter på mängder av byggsvårigheter. I den nu överlämnade förstudien finns ett översiktligt utrett Gnestaförslag presenterat.
I anslutning till sträckningsförslag c, det som kallas naturalternativet eftersom dess sträckningskorridor går mest i mark som inte är exploaterat, finns även ett alternativ Gnesta beskrivet.
En sträckning där järnvägen vid Järna skulle gå mot Mölnbo och Gnesta, sedan söderut för att gå in i ordinarie sträckningsförslag vid Sättersta istället för Järna via Vagnhärad till Sättersta.
Det har varit ett önskemål som kommit fram främst vid samrådsmötena i Södertälje. Rent konkret kan man säga att det är människor i Järnatrakten som är bekymrade över de tre sträckningsförslagen och som därför önskat det här istället, säger Anders Lundberg, projektchef för Ostlänken.
Det som därför gjorts och finns med i den nu på remiss utlämnade förstudien, är en miljöanalys och en kostnadsberäkning av ett Gnestaalternativ.
Men det är en tidigare ganska väl utredd sträcka av Banverket, säger Lundberg.
Sträckningsförslaget följer en korridor söder om riksväg 57 intill nuvarande spår. Sammanlagt 31 kilometer lång är Järna-Mölnbo-Gnesta-Sättersta-sträckan cirka en och en halv kilometer kortare än motsvarande förslag Järna-Vagnhärad-Sättersta. Men är trots det kostnadsberäknad till över 400 miljoner kronor mer. Järna-Mölnbo-Sättersta är beräknas kosta 1,7 miljarder kronor, Järna-Vagnhärad-Sättersta 1,3 miljarder kronor.
En sträckning som i övrigt även kantas av många byggsvårigheter. Anders Lundberg räknar upp ett flertal:
Det är knivigt genom Mölnbo. De ska ha en pendelstation och det är redan trångt där.
När vi kommer till Gnesta är det en stor sjö (Sillen SN:s anm.) som ska rundas. Det blir ingen 300-kurva där och därmed hastighetsbegränsningar.
Sedan går sträckningen visserligen i ödemark. Men det är ett Natura 2000-område med ett viktigt vattendrag och mindre kärnar som vi säger i Norrland, klarsjöar på miljöspråk.
Sedan ska vi betala 400 miljoner mer och ändå inte passera Vagnhärad.
Så stort intresse har heller inte visats lokalt.
I våra samtal med Gnesta har de inte uttryckt någon önskan om att få en järnväg till, säger Lundberg.
Förslaget lämnas därför vid sidan av de tre huvudalternativen.
Det är alltså inte ett realistiskt förslag?
Det är vår bedömning. Men nu ska förstudien skickas ut på remiss. Nu ska andra bedöma, säger Anders Lundberg.
Nu ska en mängd instanser säga sitt. Senast 15 oktober krävs remissvaren in.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!