Nytt hopp för hemlöse Markku

Det är råkallt när vi träffar Markku och Kenneht Markström utanför Hotell Hilton toaletterna utanför Culturum. Toaletterna är ibland en sista utväg för hemlösa när det inte finns någon annanstans att sova. Ett lågtröskelboende kan förhindra detta.

Övrigt2004-12-05 23:41
Det låter väldigt bra. En missbrukare som får en chans till nattplats även om personen är lite påverkad gör att han eller hon kan känna sig bättre dagen efter, säger Markku, som själv varit bostadslös i tre år.

Att sova på lågtröskelboende kan öka förutsättningarna att komma ur ett missbruk. Att däremot vakna upp bakfull på en toalett kan göra kommande dag till ett helvete.
Då vill man bara skaffa nytt brännvin för att bli av med ångesten och smärtan, målet är Systembolaget, säger Kenneht Markström från föreningen Kris (Kriminellas revansch
i samhället), och som själv har erfarenhet av missbruk.
Ett lågtröskelboende skulle inte kräva att de som söker någonstans att sova alltid är helt nyktra, men inga droger får tas med till boendet.
Ett önskemål från både Markkus och Kennehts sida är att delar av den personal som arbetar på lågtröskelboendet har egen erfarenhet av missbruk. Detta för att kunna känna igen och förstå alla de kval missbrukaren går igenom.
Jag vet vilka osäkerheter och rädslor som kan komma, den erfarenheten har inte socionomer, säger Kenneht Markström.
De tycker också att det vore bra med två delar av boendet, en del för personer som verkligen satsar på att bli nyktra och en del för missbrukare som kommer och går.

Markku har precis varit på elva månaders behandling för att bli drogfri och har nu kommit tillbaka till ett liv utan bostad. För närvarande bor han hemma hos en nykter kompis.
Hade jag inte haft drogfria vänner hade jag hamnat tillbaka i missbruk igen. När man söker nattplats hos kompisar krävs det att man har med sig alkohol, annars är man inte välkommen.
Själv vill han helst av allt ha en egen lägenhet, men också ett stöd för att inte falla tillbaka i gamla vanor. Han är kritisk till att det i dag inte finns en fungerande eftervård och tycker att det borde finnas någon form av praktik eller program efter långvarig behandling. Själv har han pluggat data, matte och svenska under sin behandlingstid.
Nu skulle jag behöva hitta en vettig sysselsättning och gärna jobba med ungdomar, säger han.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om