Närmare 20 procent av 17-åringarna i Nyköping har provat narkotika, en siffra som ligger ungefär runt genomsnittet i Sverige för gymnasielever i årskurs två. Det handlar nästan uteslutande om cannabis, berättar ungdomsstödjaren Maria Ulvenhag som samtidigt poängterar att 80 procent av 17-åringarna inte har använt narkotika.
– Men det har blivit en mycket mer liberal syn. De som är väldigt drogliberala är mellan 15-25 år. Därefter fortsätter man antingen att vara liberal eller så förstår man konsekvenserna av droganvändning. I och med att den här liberaliseringstrenden finns så gäller det för vuxna att våga bemöta detta, säger hon.
Ungdomsstödjarna i Nyköping får ofta frågan om de kan föreläsa om cannabis för skolpersonal. Samtidigt är de väldigt hårt belastade och därför har man i stället bjudit in vuxna som jobbar med ungdomar till en gemensam utbildning.
– Vi vet exempelvis att personal på HVB-hem har efterfrågat mer kunskap om cannabis och hur man bemöter ungdomar om det kommer upp som samtalsämne. Det handlar om att inte bli rädd för att ta diskussionen.
Utbildningen sker vid två tillfällen och den finns även planer på att hålla samma kurs med inriktning mot föräldrar och föreningar, senare under våren.
– Föräldrar är en målgrupp som är väldigt svår att nå. Tidigare har vi jobbat mer direkt mot ungdomar, men vi tror att det är bättre att informera och diskutera med de som möter ungdomarna i vardagen, säger ungdomsstödjaren Angelica Wallström.