Obamas första åtgärd som ny president var att börja arbetet med att stänga ner Guantanamo. Men varken han eller kongressen är beredda att ge fångarna en rättvis prövning, som eventuellt skulle leda till frikännande. Därför finns lägret kvar.
USAs krig mot terrorismen pågår än, men sedan George W Bush steg ner från presidentposten har debatten om stormaktens agerande varit som bortblåst. Obamas inledande period, med löften om att avveckla Guantanamo, stänga illegala fängelser i andra länder och trappa ner insatserna i Irak, gav trovärdighet åt en ny amerikansk utrikespolitik.
Tyvärr var det till stor del en läpparnas bekännelse.
För även om fångläger stängts ner och tortyrrapporterna sinat har respekten för mänskliga rättigheter inte blivit bättre. Istället har riktade avrättningar, så kallade ”targeted killings”, blivit norm i kampen mot terrorister. Nu avrättas misstänkta terrorister på plats istället för att tas tillfånga. Utan offentlig insyn och utan rättslig prövning.
Bara under Obamas första år skedde fler riktade mord än under Bushs sista tre år tillsammans. I USA väcktes diskussionen till liv på allvar i våras, när presidenten godkände avrättning av en amerikansk medborgare.
I kriget mot terrorismen är Obama lika blodig och hänsynslös som sin företrädare. Dock är han något smartare. Diskreta militära avrättningar i fjärran länder skapar inga vidriga bilder att agera mot, och inga offer vars frigivning man kan kämpa för.
Ohyggliga tortyrbilder och krossade familjer som kämpade för sina nära och kära gav liv åt kritiken mot Bush. Obamas avrättningar skapar oskyldiga civila offer utan möjlighet till upprättelse. Om detta är det förvånansvärt tyst i Sverige.
Tyvärr har utrikesrapportering än tendens att följa redan invanda föreställningar snarare än faktiska förhållanden. Kravet på objektivitet är lägre. Det är allvarligt. Att få allsidig och saklig information är lika viktigt när det rör andra länder som vårt eget.
Det är dags att syna Obama, även i svensk media.
Obamas krig är också blodigt
ESveriges Radios reporter Beatrice Janzon är på plats på Guantanamo. Trots löften om motsatsen är den ökända basen fortfarande i bruk. 180 fångar hålls inspärrade. När journalister, såsom Janzon, kommer på besök ges en välregisserad rundvandring på basen. De mest ökända delarna av fånglägret undviks, de hungerstrejkande fångarna visas inte upp och varje cell är försedd med gardiner som omedelbart kan dölja insyn om så skulle krävas.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!