...och så blev Thomas en Tommy

Det är en väletablerad sanning i svensk politik att Fredrik Reinfeldts främsta egenskap är Anders Borg. När framtida historiker ska bilda sig en uppfattning om nya Moderaterna, kan finansministerns betydelse inte överdrivas. Få svenska politiker kan mäta sig med Borgs ideologiska självförtroende och intellektuella stringens.

Övrigt2011-03-31 05:00

Thomas Östros var ingen dålig ekonomisk-politisk talesperson för Socialdemokraterna. I valrörelsen höll Östros jämna steg med Anders Borg i alla viktiga debatter. Hans svaghet blottades först efter valet. Thomas Östros tog alldeles för snabbt avstånd från Socialdemokraternas politik, i syfte att skydda den egna karriären.
Det var ett agerande lika ogenomtänkt som osympatiskt. Östros offentliga förödmjukning har alltså sina orsaker. Det är inte förvånande att han tvingas upp på riksdagens gubbhylla; när Håkan Juholt utser nyckelpersonerna i sitt nya röda lag.
Mer förvånande är att Tommy Waidelich får ta kampen mot Sveriges folkkäraste hästsvans.

Waidelich har suttit i riksdagen sedan 1994, utan att göra något väsen av sig. Tommy Waidelichs främsta politiska merit är hans mångåriga ordförandeskap för Socialdemokraterna i Stockholms län – men procentandelen av länets invånare, som känner igen honom på bild, skulle antagligen inte räcka till att komma in i riksdagen.
Till skillnad från Borg framstår Waidelich inte som en akademiskt grundad politiker, utan som en lojal politruk. Precis som flera andra S-märkta toppolitiker har Tommy Waidelich ”nästan examen i nationalekonomi”. Därmed fortsätter Socialdemokraterna att bryta mot sin historiska tradition av välutbildade talespersoner. Det lär bli förödande i arbetet med att vinna förtroende i en växande meritokratisk medelklass.

Annars visar Tommy Waidelichs profil på SR:s politikersajt ”Valpejl” en högst ordinär sosse med glidning åt höger. Waidelich delar Håkan Juholts negativa syn på försäljningar av statliga bolag – men är inte mer vänster än så. Han vill sänka fler skatter om utrymme finns och väljer Miljöpartiet framför Vänsterpartiet.
Till skillnad från Juholt tar Tommy Waidelich avstånd från en höjd förmögenhetsskatt och uppger att hans egen familj har använt både ROT- och RUT-avdraget. Var Waidelich ska hitta finansiellt utrymme, för Håkan Juholts studiecirkelsdoftande ”blandekonomi”, i sin egen ideologiska profil, kan alltså ifrågasättas.
Styrkan med nya Moderaterna är att Fredrik Reinfeldt och Anders Borg först utformade sin politik och sedan formulerade sig inför väljarna. Samarbetet mellan Håkan Juholt och Tommy Waidelich ser ut att börja från andra hållet.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om