Ödets ironi
Men resultatet måste tas med en stor nypa salt. Junilistan fick mycket uppmärksamhet i medierna strax innan mätningen gjordes. Så var det även när Feministiskt initiativ bildades. I början var det upp emot 15 procent som svarade att de kunde tänka sig att rösta på Fi. Men när partiet väl sattes under lupp, granskades och analyserades, sjönk stödet som en sten i opinionen till långt under riksdagsspärren.
Framgången för Junilistan i EU-valet berodde på partiets EU-kritiska inställning. I riksdagsvalet kommer det inte att finnas någon kontroversiell EU-fråga och det är tveksamt om det räcker med att partiet intar en allmänt skeptisk hållning - till allt.
En viktig lärdom att dra från EU-valrörelsen är att ta även nya partier på allvar och inte försöka tiga ihjäl dem. Partiets ställningstaganden i Europaparlamentet förtjänar att uppmärksammas. Av Junilistans tunna program kan man däremot inte avläsa om partiet är fågel eller fisk, även om jakt verkar vara en favoritfråga.
Vi är inte höger eller vänster, skriver Junilistan på sin hemsida. Och mätningen bekräftar att Junilistan rekryterar väljare från både vänster- och borgerliga partier.
Partiet vägrar att tala om vilken regering de vill stödja före valet. Det vore en ödets ironi om Junilistan kravlar sig över riksdagsspärren och får en vågmästarroll, efter en valrörelse som till största delen kommer att handla om vilken regering vi vill ha.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!