Thi Cho Pham står på huk över de späda salladsbladen som letat sig upp ur myllan i odlingslotten. Trots att det är i början av juli snor den kalla vinden mellan husfasaderna i bostadsområdet Brandkärr i Nyköping. Men Thi Cho Pham har byltat på sig ordentligt med kläder. Hon ogillar att frysa men föredrar ändå det svenska klimatet framför Vietnamns subtropiska värme som hon är uppvuxen med. Förutom när det är "jättekallt" på vintern.
Thi Cho Pham har haft sin odlingslott i fyra år och tycker om att tillbringa dagarna här. Hon har satt vårlökar, potatis, mynta, bönor, koriander och så salladen förstås. Den som djuren gärna äter upp nattetid, trots att odlingslotterna är inhägnade.
– Jag brukar titta ut från balkongen för att se att grödorna mår bra. En natt hade jag glömt att lägga på nätet som skyddar grönsakerna. När jag tittade ut såg jag tre rådjur stå och äta. Jag skrämde bort dem genom att klappa i händerna, men då var det försent, säger hon.
Det är kommunägda bostadsbolaget Nyköpinghem som äger marken och som gjort det möjligt för alla som är intresserade att hyra en lott.
Odlingslotterna skapar trivsel och lugn i området och blir en naturlig mötesplats i bostadsområdet.
– För oss är det en social grej att kunna bistå med odlingslotter, ett incitament för att folk ska lära känna varandra och morsa på varandra. Det skapar trygghet i närmiljön, säger Per Morelius, marknadschef på Nyköpingshem.
Bostadsbolaget erbjuder även odlingslotter i sina bostadsområden vid Ängstugan och Perioden, och är öppna för fixa fler odlingsområden i de olika bostadsområdena.
– Så fort vi får en förfrågan från någon av våra hyresgäster gör förvaltarna en bedömning om det är fysiskt möjligt att skapa nya lotter. Vi hjälper sedan till att gräva ut lotterna och inhägnar dem så det ser snyggt ut. Sen är det bara för hyresgästen att ha med hacka och spade och sätta lökar, fortsätter Per Morelius.
Den sociala idén verkar fungera. Genom odlingslotten har Thi Cho Pham stiftat nya bekantskaper. Närmaste odlingsgrannen är dock på jobbet denna förmiddag men Thi Cho Pham visar upp hennes jordgubbar och imponerande sockerärtsplantor som är högre än Thi Cho själv.
Då hon har en blygsam inkomst har odlingen även blivit ett sätt att äta billigt och gott under sommarhalvåret. Men främst odlar hon för att det är roligt.
– Jag brukar blanda gurka, tomat, sallad, koriander, lite mynta, en skvätt citron, salt och peppar. Det är jättegott, säger Thi Cho Pham och täcker över den späda salladen med ett när. Den här gången ska inte rådjuren få äta upp skörden.