Oenighet om förslag till arvodering av politiker

Bråket om politikernas arvoden i Nyköpings kommun fortsätter. För andra gången i år lägger kommunens arvodeskommitté fram ett förslag på höjningar för nämndernas politiker. En generell höjning på mellan fem och sex procent föreslås. Den borgliga oppositionen är emot. Det tycker att (s)-politikerna i stort fått sätta sina löner själva.

Övrigt2001-11-04 22:04
En höjning av politikerarvodet på mellan fem och sex procent. Det kan nämndordföranden och vice nämndordföranden i kommunen glädja sig åt från och med nästa årsskifte.
Det är nämligen vad kommunens arvodeskommitté föreslår kommunstyrelsen (KS). Ärendet finns med vid dagens KS-möte.
I framtiden ska också arvodesuppskrivningen kopplas till den allmänna löneutvecklingen på arbetsmarknaden och inte som idag vara kopplat till basbeloppet och dess ökning.
Redan i april nästa år kan politikerna alltså få ytterligare en arvodeshöjning. I den månaden tittar man nämligen på den generella löneutvecklingen i procent under det gångna året och skriver upp lönerna med samma procentsats.
Men det råder stor politisk oenighet om förslaget. Den borgliga oppositionen har hela tiden krävt att en undersökning av vilken arbetsbelastning och ansvar politikerna har ska föregå och vägas in i höjningen. Och även att en jämförelse med andra kommuner först görs.
Men nu låter man det bara rinna igenom, säger Liselotte Hagberg (fp) som sitter med i arvodeskommittén och som reserverat sig mot förslaget.
Hon menar att politikerna i princip istället själva har fått sätta sina löner. Att det enda som gjorts är att arvodeskommitténs ordförande, Bo Lundberg, personligen pratat med nämndordförandena.
En sån fråga ska inte ställas direkt till politikerna. Vem säger inte att man vill ha mer i lön då.
Hagberg har själv plockat in arvodessiffror från andra kommuner åt kommittén. Och enligt Hagbergs analys ligger Nyköping högt.
Vi är generösa här, konstaterar hon.
I Linköping, en kommun med 133 000 invånare (inv) har nämndordföranden i Barn- och Ungdom strax under 20 000 kronor i arvode. I Örebro (124 000 inv.) är motsvarande siffra 6 300 kronor och i Sollentuna (58 000 inv.) har nämndordföranden mellan 4 000 och 17 000 kronor. Allt enligt Hagbergs insamlade material.
Ett material som dock inte togs någon notis om.
Vi ville hitta någonting som man var överens om över alla partigränser. Något som skulle fungera även om det blir maktskifte, säger Hagberg.
Men basbeloppet som legat till grund för politikerarvodena har ju stigit väldigt lite de senaste åren. Är inte en höjning då rimlig?
Det är svårt att säga eftersom man inte vet om storleken på beloppet var rätt från början.
De borgliga tycker också att det varit svårarbetat i arvodeskommittén.
Vi har inte kommit någonstans. Det har varit ett omöjligt diskussionsklimat, säger Hagberg.
Även Peder Wachtmeister (m) sitter med i kommittén.
Bo Lundberg har bara kört på. Det fanns ingen anledning av diskutera vidare. Så alla de borgliga ledamöterna reserverade sig, säger Peder och fortsätter.
Det är ju lite konstigt att man lägger fram det här nu när man samtidigt har på förslag att höja skatten.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om