Oenighet om hamnkran

Splittringen mellan ägarna av Oxelösunds hamn är uppenbar. Ena hälftenägaren SSAB säger nej och andra ägaren Oxelösunds kommun säger ja till investering i ny kran. Alla vet att det här ägarförhållandet inte kommer att hålla, säger kommunalrådet Benita Vikström (s).

Övrigt2003-10-06 23:06
Oxelösunds hamn har utrett frågan om nya kranar i flera år. Under tiden har reparationer gjorts för miljonbelopp. Flera kranar är utslitna efter närmare fyrtio års verksamhet.

Vid senaste styrelsemötet presenterade företaget en plan för styrelsen fram till år 2006. Planen handlar om att utveckla hamnen för att den ska kunna vara med och konkurrera på marknaden. Planen gillades av ägarna SSAB Oxelösund och Oxelösunds kommun.
Men när det gällde beslut om investeringar i nya kranar blev det andra tongångar.

Hamnen vill investera 120 miljoner kronor i en ny bulkgodskran, som utnyttjas till stor del för lossning av material till SSAB. En investering är inte aktuellt i dagsläget och är avhängigt utredningen om metallurgins framtid, förklarar SSAB.
Dessutom vill hamnen investera 30 miljoner kronor i en ny styckegodskran. SSAB sa blankt nej, men kommunen är intresserad av att hitta en lösning.

Men att bara ena ägaren ska ta ansvar för hamnen irriterar Benita Vikström.
Vi vet alla att det här ägarförhållandet inte kommer att hålla, säger hon.
För några år sedan var hamnen till salu. Men ingen ägare kunde hittas. Nu aktualiseras frågan igen.
Det var ingen tillfällighet att hamnen var till salu tidigare. Det är bättre med en ägare som ser till hamnens bästa, säger Torbjörn Evensson ordförande för Transportarbetarna i hamnen.

Hamnarbetarförbundets ordförande Lars-Erik Karlsson är också kritisk till ägarnas ovilja till investeringar i hamnen och skilda intressen för verksamheten.
Jag tror inte att jag kommer att få uppleva någon ny bulkgodskran så länge jag arbetar här, säger 59-årige Lars-Erik Karlsson.

Frågan om Oxelösunds kommun ska gå in som garant för investering av en 30-miljoners- kran kommer att tas upp i fullmäktige. Ett ja innebär att kommunen kammar hem eventuell vinst från kranens verksamhet, men en förlust innebär att kommunen får ta den ekonomiska smällen.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om