Ökade kontroller av alkoholtillstånd på Nyköpings krogar

Kontrollerna av Nyköpings krogar blir allt fler. Redan efter ett halvår hade lika många kontroller gjorts som totalt förra året. Och fler är att vänta.

Övrigt2006-08-03 23:34
I slutet av förra året fanns det bara en enda person som kontrollerade alla krogarna i Nyköping och Oxelösund. Men sedan i april finns det två heltidskontrollanter som ser över hur krögarna sköter sin krog med hänsyn till deras alkoholtillstånd.
Tidigare hann man inte vara ute på fältet så mycket. Men nu har vi varit ute och sett till krogarna fyrtio gånger sedan april, konstaterar Johan Östberg, tillståndshandläggare på Nyköpings Kommun.

Förra året gjordes det totalt 38 kontroller. I år har redan 41 kontroller registrerats. Handläggarna ska se till så att alkohol inte serveras till berusade gäster som uppträder störande, somnar vid bordet, raglar eller har svårt att prata.
I januari genomfördes en undersökning där en skådespelare gick ut på tolv av Nyköpings krogar och agerade berusade för att se om personen blev serverade alkohol.
Skådespelaren blev serverad på hälften av krogarna, men vi har inte tillgång till vilka krogar det gällde. Det bekräftade att det finns ett behov att hålla koll på krogarnas servering.
Undersökningen kommer att genomföras fler gånger för att ge en bild av hur utbildning och tillsyn ger resultat bland krogpersonalen.

Tillståndshandläggarna ska även kontrollera så att ungdomar under 18 år inte serveras alkohol. Det är alltid serveringspersonalen som bär ansvaret om en underårig får sprit, även om det görs en ålderskontroll i entrén.
En person som säljer alkohol till en underårig riskerar att dömas till böter eller fängelse och ägaren till krogen riskerar att förlora sitt serveringstillstånd.

På krogen måste det också finnas en varierad meny när alkoholförsäljning pågår, men kraven är lägre för nattmenyn.
Mat medför att kroppen tar upp alkoholen långsammare och kravet på en varierad meny gör så att korvkiosker inte får sälja sprit. Alkohollagens syfte är att förbättra folkhälsan och bidra till att folk har roligt på krogen utan att dricka för mycket.
Kontroller kan göras tillsammans med exempelvis livsmedelskontrollanter och polis och vid kontroller kan de se till så att kassorna registrerar köpen på rätt sätt, att gästerna får kvitton och att alla i personalen har anställningsbevis.

STAD-modellen som bland annat utbildar krogpersonalen är en av anledningarna till den ökade tillsynen i Nyköping.
Modellen har gett en ut-ökad tillsyn eftersom vi måste se till att utbildningen tillämpas på ett vettigt sätt. Genom STAD-modellen så krävs större resurser och därigenom har alkoholtilllsynen blivit mer prioriterad i kommunen.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om