Ölivet lärde dem att hushålla med vatten

Vattenbristen har fått sörmlänningarna att tänka i andra banor. En näst intill oändlig resurs måste man nu hushålla med – men ute på en ö i Oxelösunds skärgård har det tankesättet funnits länge. För att man helt enkelt har varit tvungen.

Foto:

Övrigt2017-08-05 11:43

Det är nästan tomt i regnvattentunnan vid Leif och Lena Bergs fritidshus på ön Galtryggen i Oxelösunds skärgård.

– Senaste gången det kom tillräckligt med regn att tala om var veckan efter midsommar, säger Lena Berg efter att ha tittat i sin kalender.

För många är det inte något direkt problem, men ut till ön går det inte någon färskvattenledning. Dricksvatten tas ut med dunk och annars är det regnvatten eller Östersjövatten som gäller. Något som fått de sommarboende att tänka till ett par varv extra.

– Vi klarar oss med en dunk dricksvatten på 25 liter per vecka. Sedan använder vi regnvatten till att koka potatis och diska och sådant. Men nu har vi fått använda sjövatten, när det regnat så lite, säger Leif Berg.

Vi går en sväng runt stugan. Stuprören leder ner till tunnor som samlar upp regnvattnet. På ett av stuprören har de trätt över en strumpa för att sila bort tallbarr och annat som hamnar på stugtaket och följer med vattnet.

– Diskvattnet leds ut till gräsmattan och alarna som växer här. I toaletten separerar vi urin som sedan späds ut med vatten och som vi vattnar med, fortsätter Leif innan vi hamnar i bastun.

Här finns en liten enkel duschhörna, men ingen dusch – förutom en gammal orange vattenkanna.

– Vi värmer upp vattnet till den. Fem liter brukar räcka till en dusch.

Skärgårdslivet under sommaren har fått oanade konsekvenser även vintertid. Vattenbrukningen i parets permanenta bostad i centrala Oxelösund några kilometer från ön ligger ungefär på hälften av ett vanligt hushåll, trots att de där använder mycket mer färskvatten än i stugan. Det är lätt att vänja sig när det bara är att vrida på vattenkranen.

– Då har vi i och för sig inga tonåringar hemma och tillbringar en del tid ute i stugan. Men livet här ute har påverkat oss. Man lär sig att hushålla med vatten och låter inte kranen stå och rinna. Jag tycker att man borde kunna använda sjövatten i de nyare avloppsrören av plast som inte rostar. Vi måste ta vara på naturen innan det är försent. Det drabbar inte oss, men kanske dina barn eller barnbarn, säger Lena Berg.

Så kan du spara vatten

Samla regnvatten genom att ha tunnor som stuprören leds till. Använd det till exempel till att vattna dina växter eller odlingar med.

Skala inte potatis under rinnande vatten utan ha den i en hink – och töm den över dina växter när du är klar.

Bada inte i badkar. Duscha, men gör det inte för ofta och för länge. Huden mår dessutom bättre av att inte tvagas för ofta. Ställ in en hink i duschen och använd vattnet till dina växter.

Laga rinnande toaletter. En toalett, speciellt om den inte är snålspolande, drar mycket vatten. Spola inte i onödan.

Ställ in dricksvattnet i kylen i stället för att spola tills det blir kallt.

Vänta tills det går att köra tvätt- och diskmaskiner fulla – och använd ekoprogrammen.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om