Det blev inte så jämnt som det på förhand såg ut att bli. Ja-sidan vann till slut bara en valkrets. Nej-sidan vann i stället stort i motorvägens och järnvägens Vagnhärad.
Detta är anmärkningsvärt med tanke på hur pass mycket kraft som ja-sidan har lagt på att lyfta fram fördelarna för orten och kommunens pendlare med ett länsbyte i kombination med Ostlänken.
Sett till röstfördelningen i senaste kommunvalet kan vi snabbt konstatera att de fem ja-partierna - Moderaterna, Folkpartiet, Miljöpartiet, Centerpartiet och Kristdemokraterna - misslyckades med att övertyga sina egna sympatisörer.
Det betyder att kommunpolitikerna får avbryta processen och börja om från utgångsläget att det är Sörmlands län som gäller tills vidare.
Vad har egentligen hänt sedan opinionsmätningen i vintras, den som visade att ja-sidan hade ett 13 procentenheters stort övertag? Ett stort antal väljare verkar ha bytt åsikt.
Misstanken att den senaste nyhetsutvecklingen i Stockholm har haft en stark påverkan under röstningstiden, är given. Ingen väljare har undgått kravallerna. Bränderna, upploppen och problemen i förorten Husby och på flera håll är allt annat än en Välkommen till Stockholm-skylt.
Lägg därtill de uppmärksammade bekymren inom vården i Stockholms län, vilket garanterat har ökat osäkerheten om vad ett länsbyte betyder.
I stället har invånarna i Trosa, Vagnhärad och Västerljung sagt ja till Sörmland. Det är ett faktum som ansvarkännande kommunpolitiker nu behöver anpassa sina framtidsstrategier efter. Behovet av att titta på breda lösningar för framtidens sjukvård, exempelvis, finns kvar. Behovet av att överbrygga de byråkratiska hinder som länsgränser utgör för pendlare och vårdsökande kvarstår.
Det gäller inte bara Trosa kommun, utan samtliga fyra kommuner i östra Sörmland.