Om friskolor  och flumskolor

Man ska inte misstänkliggöra ambitiösa studenter. Syftet med ledaren "Det är ett problem med för höga betyg" (SN 18/8) var inte att generalisera, utan att peka på problemen med enskilda friskolors alltför generösa betygssättning.

Övrigt2009-08-21 05:00

Läsare har kontaktat ledarredaktionen och frågat om formuleringen "…enskilda friskolor bör kritiseras när betygssnittet är orimligt hög" var inlindad kritik mot friskolan Nyköpings Enskilda Gymnasium.
Så var inte fallet. Utan att kommentera Nyköpings Enskilda Gymnasium mer specifikt bör friskolor med höga intagningspoäng även ha högre avslutningsbetyg än genomsnittet.

Men alla friskolor är inte framgångsrika. När friskolor, som inte lyckas attrahera tillräckligt många elever, väljer att konkurrera med en generös betygssättning uppstår ett förtroendeproblem. Betygsinflationen drabbar främst de elever som faktiskt gör sig förtjänta av högsta betyg i samtliga ämnen.
Utbildningsminister Jan Björklund (FP) har, sedan ledaren skrevs, öppnat för ännu fler nationella prov. Ytterligare en lösning är att Skolverket ökar kontrollen av vem som vill driva friskolor och varför.                                                                                                     Friskolereformen har inneburit att Sverige i dag har ett av världens mest liberala skolsystem. Den socialistiska flumskolan får dock inte ersättas av en liberal sådan.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om