Regeringens spelpolitik är en följd av interna kompromisser. Därför har det hänt väldigt lite sedan 2006. Allianspartierna bör ändå ta sig en allvarlig funderare på om det rådande förhållandet på spelmarknaden är optimalt. Är det bara okej om staten samt ett fåtal andra politiskt sanktionerade aktörer tjänar stora pengar på spel? Eller går det stick i stäv med de principer som alliansen håller högt på andra områden?
Uppdraget att hålla spelandet på en ”acceptabel nivå” som regeringen har gett, är väldigt flytande. Det ger åtminstone generöst utrymme för omfattande spelreklam från ett fåtal aktörer. Någon direkt återhållsamhet går inte att spåra. I dag är det statliga Svenska Spel, ett antal föreningar i samverkan samt travsporten som håvar in vinsterna. Det får de gärna fortsätta göra även om aktörerna blir fler.
I Danmark införs från årsskiftet ett nytt system där spelaktörer får ansöka om licens från staten för att bedriva spelverksamhet. Svenska Spel-ledningen hävdar att det kommer att öka både spelandet och spelmissbruket (DN 2/11). I gengäld vill de, ordföranden Anitra Steen och vd:n Lennart Käll, absolut inte ha begränsningar i rätten att själva placera ut så kallade värdeautomater på krogar och restauranger. Automaterna är kassakor – små vinster och stor omsättning – och att de förekommer mer frekvent i fattigare områden än rika, ger inte bolaget några samvetsbekymmer.
Spelmarknaden är en plats där intressena har lättast att bara se det de vill se. Ett licensförfarande skulle mycket väl kunna leda till ökat spelande, men det behöver inte nödvändigtvis leda till ökat spelberoende. Allt beror på hur det konstrueras och vilka krav som knyts till licenserna. Men monopol är ingen motbok mot illegalt spel. Hårda kontroller och riktade polisinsatser är lika möjliga i system med fler godkända aktörer som i ett med få.
Det har under lång tid sett ut som om de interna motsättningarna mellan spelfrågans begränsningsförespråkare och marknadsvänner inom alliansen har varit på väg att minska. Förutsättningarna att bryta dödläget borde vara goda.
Om oligopolet får styra händer inget
Ledningen för Svenska Spel AB, ordförande och vd, tycker inte att det behövs någon ny svensk spelpolitik. Det är allt annat än förvånande. Monopol och oligopol är sällan intresserade av ökad konkurrens.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!