TT har räknat ut att en planeringsdag i förskolan, då verksamheten stänger och föräldrar behöver stanna hemma från jobbet med sina barn, kostar upp till en miljard för samhället (TT 12/8). Det är förstås hårdraget räknat. Det kräver alla föräldrar tar ledigt utan lön den dagen.
Likväl är det inte ovanligt att förskolans stängningsdagar skapar irritation. Det moderna arbetslivet bygger på fungerande barnomsorg för föräldrar. Barnen får vistas i en pedagogisk verksamhet samtidigt som vårdnadshavarna försörjer sig.
Även om det ofta finns någon form av alternativ när den ordinarie barnomsorgen har planeringsdag, är det inte förvånande om föräldrarna ser det som om de förväntas vara hemma med barnen. Alla andra verkar ju vara det. Där ryker en semesterdag, säger någon. En annan anlitar en barnvakt. En fungerande barnomsorg bygger på att förskolan har öppet, säger en tredje som plockar ut sparad övertid.
Sådana här diskussioner finns säkert på många arbetsplatser. Men vänd också på frågan. Vill vi ha en barnomsorg där personalen aldrig får tid att planera verksamheten tillsammans? Vill vi ha en barnomsorg som inte har tid för kompetens- eller verksamhetsutveckling? Så klart inte. Det man kan däremot förvänta sig är att planeringsdagar läggs så att de både gör nytta för personalen och även underlättar planeringen för föräldrarna.