Oppebyelever har gymnastik som läxa
På Oppebyskolan får eleverna läxa i gymnastik. Gymnastiklärarna ser den läxan som en läxa i vilket ämne som helst.
När SN är på besök har 9C och 9E gymnastik tillsammans. Gymnastikläraren Margareta Moggi Carlborg leder ett friskis- och svettispass. Topplistemusik strömmar ut från högtalarna medan taktfasta övningar utförs en i cirkel runt Moggie.
Två gånger i veckan har eleverna schemalagd gymnastik, men en tredje gång per vecka har eleven en gymnastikläxa att utföra.
Gymnastikläraren Roland Farke berättar att Oppebyskolan började med hemläxa i gymnastik för några år sedan. Anledningen var att lärarna ansåg att det skulle vara bra med ett tredje tillfälle per vecka för eleverna att röra på sig.
Eleverna får föra in utförda aktiviteter, när de har tränat och vad de har gjort i en träningsdagbok.
Joggning, bollspel, aerobic, inlines, cykling, ridning, simning och promenader är några av de alternativ som finns med på listan över godkända aktiviteter, men har eleverna andra förslag på vad de vill göra brukar det också gå bra.
Några gånger per år kollas träningsdagböckerna och även om lärarna inte kollar upp att aktiviteterna utförts i efterhand så tror Roland Farke att det är ett bra system.
Når vi 5060 procent av eleverna och får dem att utföra en aktivitet till per vecka så är det bättre än inget alls.
För det är nyttigt att röra på sig, eleverna mår bättre och klarar av skolan lättare om de mår bra fysiskt. Roland Farke och hans kollegor försöker informera eleverna om fördelarna med att äta rätt och motionera. Men det är svårt att prata om att man inte ska äta för mycket av det som är onyttigt, eftersom eleverna befinner sig i en ålder där det finns risker för bland annat ätstörningar.
Eleverna lyssnar på vad lärare säger.
Roland Farke har tillsammans lagt ett förslag till skolledningen om att schemalägga 20 minuters promenad för eleverna för att öka den tid som eleverna rör på sig i skolan. Det skulle få eleverna att piggna till exempelvis på eftermiddagen när lektionerna kan kännas tunga och jobbiga. Men än så länge har de inte fått något svar.
Och eleverna verkar gilla läxorna i gymnastik. Klagomålen är få och de som är redan är aktiva i någon idrottsförening har läxan så att säga gratis. De kan fylla i någon av veckans träningar i träningsdagboken.
Linda Andersson har haft gympaläxa i tre år snart och hon tycker att det är bra. Hon tror att många av hennes klasskamrater rör på sig mer än vad de skulle gjort om de inte haft läxorna. Själv brukar hon gå till badhuset för att simma eller så springer hon ibland.
Men det hade jag inte gjort om jag inte haft det som läxa, berättar hon mellan armhävningarna på gymnastikgolvet.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!