Oppebyelever redo för strid

Eleverna på nedläggningshotade Oppebyskolan i Nyköping vill ha sin skola kvar. Lägger de ned skolan går vi ut och demonstrerar, säger några elever bestämt.

Övrigt2004-10-01 22:21
Paulina Samuelsson, Sandra Israelsson, Carolin Broberg och Ronja Jern har varit på ett hastigt tillkallat informationsmöte i aulan när SN träffar dem i korridoren. De har precis fått veta av sin rektor att han inte kan lova att skolan får vara kvar, men att det heller inte finns något beslut att lägga ned högstadieskolan.
Vi kommer att slåss för att skolan får vara kvar, säger Ronja. Vi går hellre på Oppebyskolan än någon annan skola.

Fredagens artikel i Södermanlands Nyheter pekar ut två skolor som har ett nedläggningshot över sig högstadieskolan Oppebyskolan och låg och mellanstadieskolan Rosenkällaskolan. Beslut är inte fattade ännu, men när områdescheferna i Nyköping tvingas räkna ut konsekvenserna av ett vikande elevunderlag är det Oppebyskolan och Rosenkällaskolan som nämns som tänkbara att stänga.
Det har vållat en storm av protester och givetvis även mycket oro. När lärarna kom till sina skolor på fredagsmorgonen var det många elever som frågade när skolan ska stängas och varför de inte får gå kvar.

Oppebyskolans rektor Lennart Ström kastade om i schemat och kallade eleverna till informationsmöten i aulan.
Spekulationer, sade han om SN:s artikel, inget är beslutat ännu.
Men han tillade snabbt att han inte kan lova att Oppebyskolan får vara kvar.
Ni kan påverka politikerna genom att vända er till ungdomsfullmäktige eller till vuxna politiker som ni känner, uppmanade han eleverna. Vi ska jobba för att skolan får vara kvar.
Marcus Karlsson och Martin Åkerblom i klass 9 c går sitt tredje år på Oppebyskolan.
En bra skola, säger de, lärarna är bra, de kan mycket och är bra på att lära ut.
Hur ska eleverna få plats på andra högstadieskolor? undrar Martin. Vi ska gärna kämpa för att skolan får vara kvar, det är roligt om fler får gå på en så bra skola.
Oppebyskolan arbetar bland annat aktivt för att klasserna ska vara små. Trots att det är en högstadieskola är åttorna inte fler än 1720 elever per klassrum och sjuorna ungefär lika många.
Att göra större klasser skulle kännas som att förflyttas mellan 15 och 20 år bakåt, säger biträdande rektor Mats Bergman. Vi har en otroligt lugn och trivsam miljö här.
Mats Bergmans och rektor Lennart Ströms första steg för att behålla skolan är att ta fram alla fakta som visar att det går att driva en högstadieskola med små klasser och samtidigt hålla budgeten.
För det gör vi, vi klarar budgeten, säger Lennart Ström.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om