Öppnare handel är att göra Europa en tjänst

Övrigt2005-03-23 18:21
För att Europa ska bli en av världens mest konkurrenskraftiga ekonomier måste även den inre marknaden för tjänster öppnas. Varor har flödat fritt över gränserna i årtionden men när det gäller handel med tjänster har det varit stopp. Europas tillväxt har därför blivit mycket mindre än vad den hade kunnat vara.
Frågan har stått på dagordningen i årtionden. Förslaget till direktiv för en fri tjänstehandel, som lades fram av den förra kommissionen, var därför ett modigt förslag. Trots att det var en EU-kommission färgad av en socialdemokratisk majoritet i Europa blev det hårt kritiserat från vänster. Socialdemokraterna krävde i det svenska EU-valet att tjänstedirektivet skulle dras tillbaka för att det riskerade att leda till social dumpning. LO var skräckslaget för att bli utkonkurrerat av arbetskraft från de nya medlemsländerna. Principen om ursprungslandet för tjänsteföretag skulle ersättas med värdlandets principer om arbetsmarknadsvillkor. Även om förslaget inte var perfekt var farhågorna starkt överdrivna.

Det man inte pratade om var allt krångel och all dyrbar administration som idag drabbar alla de kvalificerade tjänsteföretag som skulle ha mycket att vinna på tillträde till övriga Europas tjänstemarknader. 70 procent av den europeiska ekonomin kommer från EU:s tjänster, vilket betyder att det är här som tillväxten måste komma.
Men regeringscheferna, som har träffats i Bryssel för att diskutera hur man ska få fart på tillväxten, har skickat tillbaka tjänstedirektivet för omgörning och fördröjning i ytterligare minst ett år. Andra saker än tillväxt är nämligen viktigare just nu. Frankrike har exempelvis en folkomröstning om EU:s nya konstitution att tänka på och Göran Persson, han har sina opinionssiffror att tänka på. Men frågan är om det verkligen är i regeringens intresse att svenska företag ger sig ut på den europeiska marknaden och strikt tillämpar värdlandets avtal och arbetsmarknadsregler?

Det finns en protektionism i motståndet mot tjänstedirektivet som är illavarslande. Kommissionär Charlie McCreevy tryckte på en öm tå när han redovisade kommissionens ståndpunkt i Europaparlamentet i Strasbourg förra veckan. Vi får inte ge intrycket att nya medlemmar förvägras möjligheter som de gamla har haft under många år. Jag tar hänsyn till era synpunkter men jag representerar inte bara de länder som redan är medlemmar i EU. Det finns tusentals människor som väntar på att komma in på arbetsmarknaden. De har också drömmar och löften som ska infrias.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om