Oro och framtidsoptimism på järnverket

Inga masugnar, ingen järnmalm och inget koksverk. Under måndagen blev de anställda informerade om de nya planerna – som möttes av både oro och framtidsoptimism.

Fredrik Fornell och Erik Roos är processutvecklare på stålverket. De tycker att utredningen om att skrota masugnar och koksverk och styra över verksamheten till fossilfri produktion är intressant. ”Samtidigt handlar det om stora pengar när det ska göras ett sådant här teknikskifte”, säger Fornell.

Fredrik Fornell och Erik Roos är processutvecklare på stålverket. De tycker att utredningen om att skrota masugnar och koksverk och styra över verksamheten till fossilfri produktion är intressant. ”Samtidigt handlar det om stora pengar när det ska göras ett sådant här teknikskifte”, säger Fornell.

Foto:

Övrigt2017-02-21 20:30

SSAB utreder vilket väg man ska ta i en snar framtid. Och det är bråttom. Ett beslut om hur man ska fortsätta ska tas om ett år. Ett förslag är att avveckla masugnar och koksverk och i stället gå över till att smälta skrot.

Utanför SSAB faller blötsnön från tjocka moln och en strid ström av SSAB-anställda är på väg till restaurangen Järngrytan.

Fredrik Fornell och Erik Roos är processutvecklare på stålverket.

‒Det är inte första gången det här utreds. Det är ett stort beslut med så här stora investeringar, man får ta fram den jättestora plånboken. Maran är att en stor återinvestering inte självklart ger fakturering, säger Fredrik Fornell.

Patrik Sjöholm är ordförande för Unionens fackklubb på SSAB. Han tycker att det är för tidigt att säga om planerna som presenterats är ett hot – eller ett smart drag inför framtiden.

‒Jag behöver en del svar och det är det utredningen ska ge. Frågan är om vi kan tillverka våra nuvarande och framtida produkter på ett konkurrenskraftigt sätt, säger han.

Han berättar att det varit blandade reaktioner hos de anställda efter ledningens besked i måndags.

‒De som jobbar inom de berörda områdena är såklart oroliga. Samtidigt, om det här blir bra, om vi får en fossilfri produktion, så är det bra för Oxelösund i längden. Det kan tillkomma arbetstillfällen, men det är en omställning som tar lång, lång tid. Det finns både oro och framtidsoptimism, fortsätter Sjöholm.

Mikael Henriksson är ordförande för IF Metall på SSAB.

‒Än så länge är det här bara en utredning som vi kommer att sitta med i. Men det är för tidigt att säga vart det bär åt, säger han.

‒Investeringen behövs på ett eller annat sätt, det är vi ense om. Miljömässigt är det bättre med den nya tekniken och totalt sett kanske det inte skulle beröra så många arbetstillfällen, fortsätter Mikael Henriksson.

Avgörande vägval för SSAB

SSAB i Oxelösund står inför miljardinvesteringar. Antingen investerar SSAB i renovering av koksverk och masugnar, eller så ställer bolaget om helt och går över till att smälta skrot i en så kallad ljusbågsugn.

Koksverket är världens äldsta i drift och dispensen gäller bara till slutet av år 2020.

Masugnarna kan köras i ytterligare tio år med visst underhåll, men sedan måste ett alternativ vara på plats.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om