Osäker framtid för gymnasium

Endast 45 nya elever till läsåret 2001/2002 gör att Breviksskolans gymnasium går en osäker framtid till mötes. Utvecklingsgruppen på skolan kräver nu handlingskraft för att rädda den fortsatta verksamheten.

Övrigt2001-08-28 22:36
I en skrivelse till utbildningsnämnden betonar gruppen det allvarliga läget. De kräver bland annat att samverkansavtalet med Nyköping sägs upp eftersom det, enligt gruppen, missgynnar Breviksskolan. I stället vill man ha ett likvärdigt samarbete mellan de båda kommunernas gymnasieskolor.
Dessutom vill Utvecklingsgruppen omorganisera och utveckla Breviksskolan till en skola med gymnasium, eftergymnasiala utbildningar och vuxenutbildningsformer. Man vill även ha ett beslut om nya verksamheter baserade på profilering, personalens kompetens och lokala förutsättningar.
En satsning på ungdomsmiljön i Oxelösund så att den blir attraktiv är också ett mycket starkt önskemål, kanske är det den som är skillnaden mellan Nyköping och Oxelösund. Gruppen vill även ge alla gymnasieelever ett länskort för buss.
Enligt Utvecklingsgruppen har det nu gått så långt att många elever, med stöd av samverkansavtalet, studerar tre år i Nyköping på program som även finns i Oxelösund och där den enda skillnaden är en viss inriktning eller kurs motsvarande en liten del av hela studietiden.
Gruppen poängterar också att Breviksskolan i juni utsågs till Bästa gymnasieskola i Sörmland i Finansdepartementets/ESO:s rapport som grundar sig på elevernas betygsutveckling under gymnasieåren. Dessutom vann Brevikselever i våras Kommunförbundets rikstävling Gymnasiet granskar närdemokratin.
Bland de nya verksamheter som gruppen föreslår kan nämnas samhällsvetenskapligt program med tydlig mediainslag, NV/SP-program med internationell profil och en global klass, marin inriktning såväl praktisk som teoretisk (där båtbyggeri, skepparexamen, biologi, arkeologi och vårt maritima arv är komponenter), en tydlig hälsoprofil i nära samarbete med ortens föreningar.
Även distansutbildning med IT och ökat samarbete med näringslivet föreslås liksom kvällskurser på KomVux amt utveckling av industriprogrammet för länet med lärlingsutbildning, VVS.
Skrivelsen, som kallas för Överlevnadsstrategi för gymnasieskolan i Oxelösund, har nu skickats till utbildningsnämnden som man också uppmanar till handlingskraft.
Gruppen hävdar att beslut behöver fattas på olika nivåer för åtgärder på både kort och lång sikt. Själva tänker man fortsätta arbetet tillsammans med ny skolledning för en nystart men önskar ett konstruktiv dialog med politikerna och verksamhetsledningen.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om