Oskar blev elev hos snigelgrötens skapare

Sugen på att provsmaka lite snigelgröt eller senapsglass? 19-årige kocken Oskar Pettersson har testat ty han har gått i lära på världens främsta stjärnkrog, The Fat Duck i London.

Övrigt2006-01-30 12:10
Det smakar gudomligt, berättar Oskar, som nyligen återvände till Nyköpings Restaurangskola som han i somras lämnade efter tre års studier.
Men denna dag är han inte elev, utan inbjuden som föreläsare och inspiratör. Ty trots att han bara är 19, har han redan praktiserat på ett gäng stjärnkrogar: Enstjärniga Operakällaren, tvåstjärniga Edsbacka krog, trestjärniga Buerehiesel i Strasbourg med flera. Och nu senast The Fat Duck i London, som förra året utsågs till världens bästa krog i ansedda tidningen Restaurant.

Till den restaurangen antogs han tack vare sina praktikmeriter, bra betyg från Restaurangskolan och ett fint avgångsstipendium. Plus draghjälp från skolans internationella koordinator, Johanna Ringborg, som via mejl och telefon gjorde allt för att få superstjärnkrogen att välja just Oskar bland alla sökande.
Det är det som är så roligt med den här skolan. Om man visar framfötterna, lönar det sig, säger Oskar.
Inför ett 70-tal elever berättade han om sin månadslånga praktik på den feta ankan i London. Från början ett litet ställe, som tack vare en minst sagt speciell ägare har utvecklats till en unik restaurang.
Han, Heston Blumenthal, experimenterar med maten och vänder upp och ned på alla begrepp. Han har ett eget labb på restaurangen där nya saker hela tiden testas.
Särskilt känd har Heston Blumenthal blivit genom tv-program i kanalen Discovery, där han visar hur det går till att göra glass med hjälp av kokande, iskallt kväve.
Jag såg hans glasstrick i tv, och blev oerhört nyfiken. Aldrig kunde jag tro att jag några år senare skulle hamna i hans kök, säger Oskar Pettersson, som är uppväxt i Eskilstuna men bodde i Nyköping under studietiden.

I dag har Oskar smakat av hela stjärnkrogens meny allt från ägg- och baconglass till gröt med sniglar i. Som gäst kan man beställa en avsmakningsmeny för 1400 kronor.
Första rätten är en mousse med smak av lime och grönt thé, som kokas i 200 minusgrader i flytande kväve. Det är så kallt att man kan se ångan ryka ur näsan på gästerna!
Men en garanterad smaksensation precis som övriga rätter.
Till en stjärnkrog går man ju inte för att bli mätt, utan för att få en upplevelse, säger Oskar, som just nu jobbar på nystartade krogen Locanda Klara Norra i Stockholm.
Men så småningom vill han ge sig ut i världen och jobba, gärna bland proffs så att han lär sig så mycket som möjligt.
Målet är att bli en respekterad matkreatör!
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om