Östersjöfisk har inte blivit farligare
Det är inte farligare att äta fisk från Östersjön nu än vad det varit tidigare, snarare tvärtom eftersom halterna sjunkit. Det säger Östen Andersson, avdelningsdirektör på Livsmedelsverket apropå EU:s gränsvärden.
Den frågan är svår att svara på. Det är ett politiskt tryck på EU som vill sätta gränser efter en tidigare dioxinskandal i Belgien. Eftersom Belgien nu är ordförandeland vill de driva den här frågan, säger Östen Andersson.
Förslagen på gränsvärden är klara. Det handlar om 4 pikogram per gram färskvikt som gränsvärde för matfisk och 1,25 för foderfisk. Det är den bakgrundsnivå som finns i Europa. Meningen är att man skall följa upp det här med jämna mellanrum.
Syftet är att hela tiden sänka värdet så att man så småningom kommer ner på något som man kallar target level, alltså de nivåer som man verkligen vill ner på för att komma ner till ett intag som ligger i nivå med eller under det som den vetenskapliga kommittén rekommenderar som ett tolerabelt tillstånd, förklarar Östen Andersson.
På de nivåer som man ligger i dag så får man i Östersjöländerna problem med de fetaste fiskarna som ål, lax och strömming. De ligger med andra ord strax över 4 pikogram per gram färskvikt.
Östen Andersson har själv deltagit i den arbetsgrupp som avhandlar livsmedel.
Vi har skickat de analyser vi gjort till kommissionen. Vi har inte gjort så många eftersom det är förenat med stora kostnader, cirka 15 000 kronor per analys. I de analyserna ligger värdena över gränsvärdet, säger Östen Andersson.
Han hävdar också att man skall ha klart för sig att det är en stor spridning mellan olika fiskar inom samma art. Så man måste ha ett ganska stort material för att säkert kunna säga var nivån för en art ligger.
Våra kostrekommendationer för fet fisk gäller lika bra i dag som tidigare. Det är alltså inte farligare i dag än det var i går att äta fisken. I och med det tycker vi att skyddet ur konsumentsynpunkt är tillfredsställande, speciellt med tanke på att dioxinhalterna sjunker i Östersjön om än långsamt, påpekar Östen Andersson.
Han påpekar också att det är bra ur andra synpunkter att äta fisk. Han säger att det vore till men för folkhälsan om folk slutade äta fisk.
Konsekvensen av gränsvärdena blir att vissa arter i Östersjön blir osäljbara, vilket föranledde de svenska fiskarna att känna en stor oro för sina jobb.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!