Samtliga av Norrköpingskonstnären Elsa-Maria Nillroths fem tavlor innehåller små dolda budskap och detaljer som man som betraktare upptäcker när man går närmare; ett frimärke, några noter, en ekvation. Detaljerna är exempel på Elsa-Marias lekfullhet.
‒Jag tycker det är roligt att leka och kul att folk får grunna lite. När något gömmer sig i bilden som man själv får upptäcka blir det något mer än bara en bild, säger hon.
Elsa-Maria Nillroth har precis anlänt till Fiskhuset den här hängningsdagen. Det råder en glad stämning i lokalen där hälften av utställarna finns på plats för att packa upp och lämna över sina alster som ska ingå i utställningen.
Nyköpingskonstnären Sonja Tolander är en av medlemmarna och en av initiativtagare till nybildade Östgötagruppen. Bakgrunden till gruppens bildande är rent geografiskt. Precis som Sverige i stort är indelat i regioner, är även Svenska konstnärsförbundet det. Region Öst med medlemmar från bland annat Södermanland, Stockholm och Östergötland är en del i förbundet vars syfte är att planera utställningar och andra arrangemang för sina medlemmar.
‒Av naturliga skäl äger det mesta av Svenska konstnärsförbundets arrangemang rum i Stockholm. Vi bildade Östgötagruppen för att vår hemmapublik även ska få ta del av vad vi gör och underlätta för alla som bor i gränslandet mellan Södermanland och Östergötland, säger Sonja Tolander.
Fem samlingsutställningar är inplanerade under 2017 och Fiskhusutställningen är den andra i ordningen. Att samlingsutställningar är viktiga verkar de flesta i lokalen vara överens om.
‒Som konstnär är man ganska ensam. Samlingsutställningar blir ett forum där man kan ta del av andra konstnärers olika kunskaper och uttryck och samtidigt se hur konsten kan samspela. Det blir ett spektra av olika uttryck, säger Margareta Brandin, konstnär från Norrköping.
‒Sen är det också ett värde att ha en grupp att resonera med, tillägger hon.