Ostlänken blir en jättebarriär genom Nyköpings kommun

Instängslad och på en upp till tio meter hög bank ska Ostlänken dras fram genom Nyköpings kommun. Hela landskapet kommer att förändras. – Det är så stort att det är svårt att greppa omfattningen, säger kommunekolog Per Skyllberg.

– Det blir något helt nytt här, säger kommunekolog Per Skyllberg. Vid Svärta planeras en kilometerlång bro över åkrarna.

– Det blir något helt nytt här, säger kommunekolog Per Skyllberg. Vid Svärta planeras en kilometerlång bro över åkrarna.

Foto: Fotograf saknas!

Övrigt2017-02-04 06:00

Bilden av de lätt snötäckta åkrarna längs med väg 223 i Svärta strax norr om motorvägen kommer att bli en helt annan när Ostlänken är byggd. Sänkan i det som är Sjösaåns dalgång, är inte så djup att den direkt för tankarna till en dalgång. Men när en snabbjärnväg ska dras över och mellan kullarna som omger den är nivåskillnaderna alldeles för stora för att rälsen ska kunna följa landskapet. Här planeras i stället en nästan kilometerlång bro, en av de längsta järnvägsbroarna i landet.

– Det kommer att förändra hela landskapsbilden. Det blir något helt nytt här, säger Per Skyllberg och pekar först på bergsknallen där järnvägen ska komma fram, över åkern där bron ska gå och sedan på kullen på andra sidan dalgången där tågen ska fortsätta in bland granarna.

Innan järnvägsplanerna med exakt dragningen av snabbjärnvägen är klara finns det många frågor som Nyköpings kommun vill lyfta med Trafikverket.

Hur mycket kommer tågen att bullra? Hur kommer landskapet att se ut? Hur ska djuren kunna vandra? Vad händer med husen som hamnar mitt emellan motorvägen och Ostlänken? Och hur ska man hantera alla de massor som blir över från arbetet när nya snabbjärnvägen dras genom Nyköping?

Buller från höghastighetståg beter sig annorlunda och man vet ännu inte exakt hur det kommer att påverka. Samtidigt gör bullerplank på broar eller på de upp till tio meter höga bankar där spåret ska gå att landskapsbilden påverkas ännu mer.

– Vi vet inte hur bullerproblematiken ska lösas, det är en helt ny typ av järnväg. Vi talar om jättehöga bullerskydd, säger Per Skyllberg.

En annan viktig fråga är den barriär genom hela kommunen som Ostlänken utgör. Tidigare i arbetet planerades tunnlar på vissa platser i Nyköpings kommun, något som skulle ha underlättat för både människor och djur som ska passera. Men tunnlarna har strukits från planerna och andra passager måste skapas. Exempelvis för boende vid Sillekrog, där vissa hus hamnar mellan E4 och snabbjärnvägen.

Kommunen vill vara ute tidigt för att ha möjlighet att påverka Trafikverkets planer och för att arbetet inte ska sinkas.

– Det här är prioriterat i kommunen och det är sagt att vi inte ska vara någon stoppkloss, säger Per Skyllberg.

– För Nyköpingsborna är det viktigt att vi är proaktiva i arbetet med Trafikverket. Det är viktigt att de förstår från början vad de har att jobba med.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om