Ostlänken dras rakt över Bullersta gård: "Det är så himla synd"

Ostlänken dras rakt över Bullersta gård, enligt ett förslag från Trafikverket på hur snabbjärnvägen ska gå förbi Nyköping. – Det är så himla synd. Vi har vetat om att det kunde bli så, men ändå, säger Sofie Åström Ohlinger som bor och driver sin hästgård på Bullersta.

Sofie Åström Ohlinger driver verksamheten på Bullersta. Tråkigt, men väntat, tycker hon om beskedet om Ostlänken. – Vi försöker leva i i nuet och driva den så länge det går, säger hon.

Sofie Åström Ohlinger driver verksamheten på Bullersta. Tråkigt, men väntat, tycker hon om beskedet om Ostlänken. – Vi försöker leva i i nuet och driva den så länge det går, säger hon.

Foto: Fotograf saknas!

Övrigt2017-03-30 06:00

En fågel kvittrar och hästarna frustar till när de tuggar i sig lunchhöet. I övrigt är det tyst ute vid Bullersta.

Om ett decennium kommer det att se helt annorlunda ut. Här planeras nya snabbjärnvägen där flera höghastighetståg i timmen ska gå i 320 kilometer i timmen mellan Stockholm, Göteborg och Malmö. Dessutom ska regionaltågen mellan Norrköping, Nyköping, Vagnhärad och Stockholm tuffa fram här i uppemot 250 kilometer i timmen. Redan om tre eller fyra år kommer arbetet med att bygga den nya järnvägen dra i gång. Och nu har den breda korridoren smalnats av ytterligare och järnvägens sträckning ser ut att gå rakt över hästgården. Exakt hur det kommer att se ut är dock ännu inte klart och arbetet med utformningen fortsätter i ytterligare något år. Exempelvis planeras för en bro i närheten av Bullersta.

Sofie Åström Ohlinger har bott med sambo och två barn på Bullersta i fem år. Sedan i somras driver hon hästgården och nu står 19 hästar och betar i olika hagar.

– Vi visste om planerna på Ostlänken när vi flyttade hit och tänkte att om vi får fem år så är det bra. Och det har vi fått. Men det är så tråkigt i den här fina miljön. Vi är ju mitt i som det ser ut, säger hon.

Vi är ju mitt i som det ser ut

Ostlänken ser alltså ut att dras över Bullersta och sedan vidare tätt intill Berga gård. Det finns många hästgårdar i trakterna och det är en av många faktorer som Trafikverket har tagit hänsyn till i sitt arbete.

– Det finns mycket ridverksamhet där och det rörelsemönstret måste vi se vidare på hur det ska fortsätta att fungera, säger Anne Kasselbäck, Trafikverkets projektledare för Ostlänken i Nyköping.

Och här kommer planerna på bro in. En bro fungerar som en passage och gör det möjligt för människor och djur att passera snabbjärnvägen som annars bildar en kraftig barriär i landskapet.

Broar ska rädda friluftslivet

Inte mindre än tio broar planeras bara för Ostlänkens sträcka från Sjösa till Skavsta. Sträckan är känslig då den går nära många bostäder och genom populära friluftsområden.

Inga tunnlar, men däremot flera broar planeras för Ostlänkens spårdragning förbi Nyköping. Broarna behövs dels för att ta tågen över åar och vägar, dels för att landskapet är kuperat. Men också för att broar fungerar som passager där exempelvis häst- och friluftslivet finns.

Strax väster om Bullersta kan en bro byggas och ytterligare en vid Hagalund. Ännu en bro planeras för att ta tågen på bibanan mot Nyköping och över E4.

Och över Nyköpingsån planeras en cirka 20 meter hög bro som även ska gå över väg både Eskilstunavägen och vägen mot Skavsta.

Spårsträckan mellan Sjösa och Skavsta är en känslig del av Ostlänken eftersom den går förbi tätbebyggt område. Norra delen av Hagalund hamnar mycket nära snabbjärnvägen.

– Det är alltid svårt i och med att det är en sådan styv järnväg, säger Anne Kasselbäck vid Trafikverket.

En styv järnväg innebär att den inte kan svänga så mycket, vare sig på höjden eller på bredden.

Andra känsliga delar är Nyköpingsåns dalgång som är riksintresse för kulturmiljö, det populära rekreationsområdet vid Hovrasjön och Natura 2000-området i Svärtaåns dalgång. Även här planeras en bro som kan bli en av Sveriges längsta järnvägsbroar.

En del av bibanan in i Nyköping ingår också i förslaget och den föreslås gå på en bro över E4 och sedan ansluta till det befintliga tågspåret väster om Sjösa.

Öppet hus 11 maj

Den 11 maj hålls samråd om förslaget på Träffen i Nyköping.

Synpunkter på detta samråd ska lämnas till Trafikverket senast den 4 juni.

Under nästa år ska ytterligare ett samråd hållas och då kommer den slutliga utformningen av sträckan och dess konsekvenser med bland annat bullerdämpande åtgärder att presenteras.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om