Ostlänken försenas

Byggstarten för Ostlänken kommer att dröja, meddelar Trafikverket. Och den kommer inte att vara klar till 2028 som tidigare meddelats, utan tidigast klar någon gång i början av 2030-talet.

Daniel Portnoff (M)

Daniel Portnoff (M)

Foto: Fotograf saknas!

Övrigt2017-08-31 12:50

När Trafikverket i dag presenterar sin nationella transportplan för åren 2018-2029 är Ostlänken prioriterad. Den första etappen, Kardonbanan i Norrköping, kommer att påbörjas redan i höst. Därefter kommer det att dröja, meddelade Trafikverkets generaldirektör Lena Erixon på en presskonferens.

– Ostlänken kommer inte att bli klar under den här planperioden, säger hon.

Planperioden sträcker sig till 2029 och när Ostlänken ska bara klar har hon inte gett besked om än.

Vi ser ju att den inte är klar 2028 och det är naturligtvis synd

[bild nr="3"]

Nyköpings kommunalråd Urban Granström (S) är inte förvånad över beskedet, men hoppas ändå på att förseningen inte blir så stor.

– Det är inte bara finansieringen det handlar om utan andra saker också, det kanske vi kan ta ikapp. Jag tycker att vi som kommun ska fortsätta att planera för 2028, så att det inte beror på oss om Ostlänken försenas.

För att bygget ska börja måste regeringen ge tillåtlighet, det väntas ske tidigast efter jul. Det är viktigt att det inte försenas ytterligare, säger Urban Granström.

– Detaljplanen för Nyköpings resecentrum är klar våren 2018 och sedan är vi klara att börja bygga där.

I Trosa tycker kommunalråd Daniel Portnoff (M) att beskedet var väntat.

– Det känns som ytterligare en signal om att projektet kommer att gå vidare. Men vi ser ju att den inte är klar 2028 och det är naturligtvis synd.

Förseningar har han sett tidigare också.

– Vi har sett att tidplanen har skjutit i väg och det är alltid olyckligt, säger Daniel Portnoff.

Trafikverket föreslår också att höghastighetsjärnvägen som ska byggas mellan Stockholm, Göteborg och Malmö och där Ostlänken är den första etappen, byggs för hastigheter på 250 kilometer i timmen i stället för 320 kilomter i timmen som tidiager var planerat.

Direkt får detta inte konsekvenser för Ostlänken, då regionaltågen som ska stanna i Vagnhärad, Nyköping och Skavsta var tåg som skulle gå 250 kilometer i timmen. Däremot ska alltså inte tågen som går mellan huvudstaden, Malmö och Göteborg fortare än regonaltågen, enligt förslaget.

Anledningen till förändringen är att Trafikverket inte anser det är värt den stora skillnaden på kostnaden.

– Vi tycker att det är svårt att motivera den stora kostnadsskillnad på drygt 10 miljarder kronor, säger Lena Erixon, generaldirektör på Trafikverket.

– Vi tror också att det är klokast, givet att det byggs ut etappvis.

Förslaget lämnas till regeringen och ska senare ut på remiss innan regeringen fattar beslut. Planen visar vilka järnvägs- och vägprojekt som Trafikverket prioriterar.

Vid pressträffen deltog även infrastrukturminister Tomas Eneroth.

För Nyköping och Trosa är förslaget viktigt eftersom det visar hur mycket pengar som finns till Ostlänken.

– Det är absolut intressant, är det fullt finansierat eller inte, säger Christian Udin, ansvarig för arbetet med Ostlänken i Nyköpings kommun.

Det handlar om 622,5 miljarder kronor mellan år 2018 och 2029. 164 miljarder går till upprustning av vägar och 125 miljarder till upprustning av järnväg.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om