När de fyra Allianspartierna levererade summan av de kommande satsningarna på infrastruktur 2010-2021, totalt 482 miljarder kronor, fanns där inget om en höghastighetsbana, inget om Europakorridoren och följaktligen inget om Ostlänken, dubbelspåret genom östra Sörmland och Östergötland.
Regeringen har däremot levererat de förutsättningar som krävs för att Ostlänken ska bli verklighet, vilket inte bör glömmas bort. Med 17-miljardersprojektet Citybanan, som medfinansieras av kommuner och landsting i Sörmland, förbättras spårkapaciteten ut och in till huvudstaden radikalt. Det får positiva effekter också för förbindelserna till Vagnhärad och Nyköping. Flera miljarder satsas även på upprustning av södra stambanan.
Men det är ingen Ostlänk.
När man gräver lite djupare efter vad som kan vara det stora hindret verkar det till synes inte vara pengarna. Regeringen har prioriterat omfattande upprustningsåtgärder på ett gravt eftersatt nät av infrastruktur. Den har också prioriterat ett antal stora nyckelprojekt i de tre storstäderna högre.
I stället verkar det vara planer och underlag som utgör grundproblemet. Det kan tyckas märkligt, när Ostlänken redan utretts så mycket. Lärdomarna från exempelvis Botniabanan gör att regeringen inte vill riskera att ett järnvägsprojekt fastnar i ett evighetsträsk av överklaganden. Den fnurra på tråden som nyligen utspelade sig mellan Banverket och Ostlänkenintressenterna i Östergötland spelar därför in, där dragningen genom städerna Norrköping och Linköping beskrevs som ett bekymmer.
Frånvaron av en alternativ sträckning förbi stadskärnorna, ser regeringen som ett tydligt hinder för beslut. Jätteprojektet höghastighetsbanan, Europakorridoren, behöver utöver detta mycket omfattande utredningar.
Budskapet om Ostlänkens betydelse har nått fram till infrastrukturministern, det intygas på flera håll. Svaret är tydligen ändå att Ostlänken inte är klar att klubbas. Ett beslut lär dröja en bit in på nästa mandatperiod. Är det då en byggstart 2014 möjlig? Det är onekligen tveksamt.
Regeringen kunde förstås, om den velat, ha sagt ja till en inledande etapp av Ostlänken.
Men den symboliken verkar man ha valt bort.