Många lokala röster jublar över organisationen Företagarnas rankning, Årets företagarkommun 2012. Mätningen visar hur pass bra våra lokala företag har presterat jämfört med föregående år – och hur de står sig i jämförelse med företagarna i andra kommuner. I år är det idel positiva signaler (SN 7/10).
Med hjälp av Företagarnas egen expertis har jag försökt ta reda på var kommunala tjänstemäns och politikers insatser syns i siffrorna. Till skillnad från Svenskt Näringslivs mätning ingår inga subjektiva bedömningar om attityder till företag och företagare. Det är konjunkturen och vilka branscher som dominerar lokalt som får mer direkt genomslag.
Företagen i brukskommunen Norberg har landets starkaste tillväxt, enligt mätningen. I mångt och mycket är det tillverkningsindustrins framgångar som slår igenom – även i östra Sörmland. Tillverkningsföretagen i Oxelösund, Trosa, Nyköping och Gnesta visar genomgående upp starka siffror – och kommunerna klättrar på listan.
Säger då resultaten något om lokala politiska insatser för företagande? Tyvärr inte särskilt mycket, det är främst företagens egna prestationer som mäts.
Över flera års mätningar borde lokalpolitiken kunna anas, även om det förblir svårt att exakt peka ut hur företagsklimatet inverkar. Sörmlandskommunernas resultat de senaste fem-sex åren visar upp vissa skillnader i långsiktig tillväxt. Det är Nyköping och Trosa kommuner som håller sig bland de främsta 20 procenten i landet. Därefter placerar sig Gnesta och så Oxelösund. I dessa fyra kommuner presterar företagen en tillväxt över riksgenomsnittet. Det antyder viss stabilitet i företagsklimatet och i företagens förutsättningar. Strängnäs hakar på Oxelösund, medan Flen, Eskilstuna, Vingåker och Katrineholm genomgående har lägre tillväxt.
I östra Sörmland finns företagarkraft för att långsiktigt prestera bättre än genomsnittet. Det är ett budskap som inger framtidstro.