Otur i bussturen kan bli en dyrköpt historia

Övrigt2013-08-06 05:00

När länstrafiken gjorde en större omläggning av tidtabellerna för busstrafiken i vintras blev det ett herrans liv. SN:s insändarspalter fylldes med upprörda röster. De nya busstiderna slog ibland snett på ett sätt som sannolikt överraskade även länstrafiken och ansvariga politiker. Som vi kunde läsa i gårdagens SN (5/8) finns det fortfarande en del bekymmer.

Den bärande tanken med förändringarna var att locka fler sörmlänningar att ta bussen till jobbet. Med hjälp av betydligt fler turer på sträckor med många tänkbara kunder skulle andelen som pendlar med kollektivtrafiken öka. Mot bakgrund av visionerna om ett grönare och mer hållbart resande för fler, var det onekligen värt ett försök.

Priset fick, visade det sig, betalas av sträckor med relativt sett få passagerare. Nätverket Buss-iga landsbygdsbor bildades som en reaktion på detta och blev en intressant part för kommuner och länstrafik att samtala med. Skol- och pendlarresor som hade ställts på ända av landsbygdstrafikens nya tider uppmärksammades och gjordes tydliga.

Ett annat område som fått omfattande passagerarkritik var busstrafiken i Oxelösund. Här har det handlat om flyttade eller indragna hållplatser, om turlistor utan marginaler där små tidsförskjutningar kan göra stor skillnad. Det är en mil mellan Nyköping och Oxelösund. Om bussarna långsiktigt ska kunna konkurrera med bilen måste turerna fungera klockrent.

Kollektivtrafiken har många roller att fylla i samhället, men inte minst handlar det om medborgare som behöver ta sig till och från jobbet, eller till och från skolan. Där formas bilden av hur busstrafiken fungerar. Den som får ett negativt intryck – där förseningar och strul dominerar – lär för det första ta bilen på helgerna och sedan snart varje dag. Om valmöjligheten finns.

Förändringar av kollektivtrafikens olika turer är ett erkänt komplicerat arbete. Det berör många pendlare med fasta rutter och rutiner. Därför måste det också finnas ett visst tålamod från kundernas sida med tillfälliga problem, kalla det barnsjukdomar. Men det är bara en tillfällig ursäkt.

Nätverket Buss-iga landsbygdsbor fick i sin dialog med länstrafiken löften om att förändringar som krävde mer omfattande insatser skulle åtgärdas i nästa tidtabell, alltså i slutet av detta år. Snart börjar skolorna. Det är inte längre tid för nya barnsjukdomar.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om