Överskott gynnar både tåg och miljö

Det var väl bara en tidsfråga innan det skulle bli blockpolitik av tågkaoset. I onsdags försökte Miljöpartiet och dess språkrör Peter Eriksson att skylla hela tågkaoset under ovädret på regeringen. Ganska väntat, men svagt underbyggt.
S-ledaren Mona Sahlin dök som av en slump upp i samma ärende – och hon ställde krav på att Banverket och SJ måste planera för att hantera svåra vädersituationer.
De är alltså inte ens överens inom koalitionen.

Övrigt2010-02-26 05:00

Miljöpartiet påstår att de stillastående tågen beror på att regeringen inte har lagt tillräckligt med skattemedel på nya järnvägar och underhåll. S säger att det beror på att myndigheter och tågbolag inte har planerat tillräckligt väl för taskigt väder.
Regeringen har satsat historiskt mycket pengar på infrastrukturprojekt – och många av dessa miljarder har gått till tågsektorn, inte minst för att täcka åratal av eftersatt underhåll. Ett antal tunga och nödvändiga investeringar för framtiden har dessutom fått grönt ljus, däribland Citybanan i Stockholm. I detta har Mona Sahlin mer av en poäng än vad Peter Eriksson har.
Men vad vill då Miljöpartiet göra för att tågen ska gå även när det är dåligt väder? Ja, där blir det luddigt. Man vill bygga räls och strunta i vägarna, det är grundprioriteringen. I nästa andetag anses förseningarna vara ”avregleringarnas” fel – och det ska tydligen lösas genom att MP vill förändra i bolagsstrukturen i det rälsbundna. Kopplingen till att fler tåg kommer i tid är ytterst tveksam.
SJ ska inte heller behöva leva upp till ett vinstkrav, tycker MP. Detta är nattsuddigt rödgrönt önsketänkande, som skapar fler problem än det löser.
Miljöpartiet vill det rälsbundna väl, det finns ingen anledning att tvivla på. Men det man vill göra med SJ är en ren björntjänst. Ett slopat krav på vinst och avkastning lär på intet sätt ge drivkrafter för ett mer effektivt tågbolag. Tvärtom. I stället riskerar man att bygga in nya ineffektiva och dyra strukturer när kostnadskontroll och vinstmarginaler inte längre anses som viktiga.
Att rakt av byta ut krav på ekonomisk effektivitet mot ”gröna mål” är att skapa onödiga motsatser. Det går att kombinera det kostnadseffektiva med vägvinnande miljömål – men då måste man förstå hur dessa mekanismer kan samverka och stärka varandra.
Det gör inte Peter Eriksson. För språkröret från Kalix står ekonomisk effektivitet och tillväxt i direkt motsats till goda miljöåtgärder. Detta är en avgörande svaghet i Miljöpartiets samhällsanalys.
Utan strävan efter överskott blir samhället raskt fattigare – och det drabbar miljön.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om