Oviss framtid för förlossningen

Förlossningen i Nyköping blir kvar. Det säger Ulrika Ernving (v) sjukvårdslandstingsråd, om alla de rykten som talar om motsatsen.

Övrigt2005-04-19 00:02
För några veckor sedan stängde slutenvårdsavdelningen vid Nyköpings barnklinik. Stängningen innebär bland annat att vissa riskförlossningar hänvisas till Eskilstuna i fortsättningen.
Totalt handlar det om runt 30 förlossningar per år, säger Margareta Pettersson, chef för förlossningskliniken i Nyköping.

Ryktena om förlossningsklinikens framtid är många just nu.
Det är klart att utvecklingen på sikt pekar mot en nedläggning, säger en källa med central insyn i verksamheten. Nedläggningen är bara en tidsfråga, säger ett flertal röster från barnkliniken i Nyköping.
Men nedläggningsscenariot dementeras bestämt av Margareta Pettersson, chef för förlossningsavdelningen.
Vårt uppdrag är klart. Vi ska självklart fortsätta och vi ska se till att det fungerar bra, säger Margareta Pettersson.
Hon känner väl till de rykten som florerar.
Visst. Och jag tycker inte det är särskilt konstigt heller. Med de stora förändringar som gjorts på barnkliniken är det naturligt att folk är ledsna och oroliga.
Vad vi behöver nu är arbetsro. Förlossningen kommer att kunna fungera ännu bättre
i framtiden med de personella förstärkningar vi fått till barnkliniken.

Också Ulrika Ernving (v) och ansvarigt landstingsråd för sjukvården förnekar att det skulle finnas några nedläggningsplaner gällande förlossningskliniken.
Absolut inte. Inför de strukturförändringar som nu genomförs gjorde vi en rejäl genomlysning av de här frågorna. Den granskningen visade att det också fortsättningsvis finns underlag att behålla förlossning både i Eskilstuna och Nyköping. Det finns ingen som skulle tjäna på att tvinga folk att åka kors och tvärs över länet.
Längre fram än fem år vågar dock inte Ulrika Ernving sträcka sina löften.
Sådana orakel finns inte med tanke på det tempo som den medicinska utvecklingen har.
För ett antal år sedan menade Socialstyrelsen att antalet förlossningar av kvalitetsskäl inte fick understiga 900 per år. Men det synsättet är numera övergivet.
Den sortens gränser gjorde mer skada än nytta för utvecklingen på den enskilda kliniken, säger Bo Lindblom, chef för Socialstyrelsens hälso- och sjukvårdsavdelning.
Det viktiga är att man följer de vårdprogram som finns och utför sitt arbete enligt beprövad erfarenhet.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om