Oxelösund bygger ut förskolan
Oxelösunds kommun har fått angenäma problem då man tvingas utöka antalet förskoleplatser med 37 platser på grund av ökad inflyttning till kommunen.
Eftersom kommunen tidigare levt under stadigt minskat barnafödande och nedgångar i barnkullarna har man konsekvent dragit ner antalet platser.
Det gör att man nu inte haft någon beredskap för en ökning när det väl vände.
Göte Eriksson säger att det var positivt men gick inte att förutse.
Vi hade faktiskt räknat med en viss minskning av barnkullarna under det här året. Nu blev det angenäma problem i stället, säger Göte Eriksson.
Trots detta så kommer man att klara av fyramånadersgarantin eftersom man tagit fram lite mer pengar. Nu diskuterar man också om kommunen skall kunna skriva in fler barn på både Montessoriförskolan och på föräldrakooperativet Saltkråkan.
Dessutom har konsekvenserna av maxtaxan inom barnomsorgen fått begränsade effekter i Oxelösund. Den befarade ökningen av vistelsetiden blev bara marginell och man har inte fått någon tillströmning av nya barn på grund av detta.
Ja, konsekvensen är mycket mindre än vad många andra kommuner varit utsatt för, säger Göte Eriksson.
Det man har kunnat notera är att ett antal barn gick upp från halvtid till deltid och ytterligare några gick upp från deltid till heltid.
Av 324 förskolebarn var det bara 25 barn som utökade sin tid vilket innebar närmare 130 fler vistelsetimmar i veckan. För de 295 barnen i skolbarnomsorgen var det 22 barn som gick upp i tid, sammanlagt 121 timmar. Detta skedde under första kvartalet.
Under andra kvartalet har vistelsetiden varit oförändrad. En konsekvens av detta är att antalet lediga platser inom förskoleverksamheten inte uppstår under året i samma omfattning som tidigare.
Det som syns och påverkar oss mera är reformerna om att arbetslösa föräldralediga har rätt att behålla sina platser. Det gör att vi inte har samma cirkulation av antalet platser som tidigare. Det är fler som håller på sina platser, förklarar Göte Eriksson.
Det innebär att barnen får vara kvar i tre timmar vilket gör att effektiviteten i barnomsorgen minskar. Andelen tretimmarsplatser ökar. Det här har vi gett förvaltningen i uppdrag att titta på för att se hur man skall kunna hantera det.
Bengt Ljungdahl
Personal vill åter
öppna Frösängsgården
På föräldrakooperativet Saltkråkan är man lite splittrad i frågan om man skall ta emot flera barn.
Pengar styr ju, och med mer pengar kan man naturligtvis öka kvaliteten och göra andra saker. Som förälder är det inte positivt att få fler barn i gruppen vilket kräver mer personal, säger Stefan Ohlsson, ordförande i föreningen.
För tillfället förs det en diskussion inom kooperativet om man skall ta emot fler barn. En förfrågan har inkommit från kommunen. Så småningom skall man komma fram till ett kollektivt beslut i frågan.
På Peterslundsgården anser personalen att enbart utöka barngrupperna är vansinnigt.
I så fall måste man öppna fler avdelningar eller barnstugor. Självklart vill vi ha mer barn till Oxelösund, det är ju en barnstad, förklarar Susanne Hultin Eriksson.
De har ju slagit igen Frösängsgården. I så fall får de väl öppna den igen. Det blir dyrt i början men på lång sikt blir det trots allt billigare eftersom det blir dyrare att sätta in fler barn i barngrupperna och tränga i hop dem, tillägger hon.
Bengt Ljungdahl
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!