Oxelösund / Delikatessbutiker köper sörmländska vaktelägg

OXELÖSUND: aktelägg från Oxelösund håller på att erövra Stockholms delikatessbutiker och restauranger. Ingeborg Nordins vakteluppfödning har flerdubblat leveranserna till huvudstaden mycket tack vare en artikel i SN.

Övrigt2001-10-04 14:59
<br>Att föda upp vaktlar tillhör kanske inte det mest lukrativa man kan ge sig på men ändå en trevlig och inkomstbringande sysselsättning. Under förutsättning att man kan få avsättning för sina produkter förstås.<br>Och det är här som en artikel i SN kommer in i bilden. Ingeborg Nordin har under två år arbetat med att föda upp och få fram vaktelägg för konsumtion. Men det har inte alltid varit så lätt att få avsättning för produkterna som är en ganska okänd delikatess i största allmänhet.<br> Jag fick se en artikel i SN om Stig Nyberg som håller på med bland annat marknadsföring. Jag kontaktade honom och det har öppnat många dörrar, berättar Ingeborg Nordin.<br> Jag tyckte det här var en trevlig sak och jag såg potentialen hos det så jag utnyttjade mina kontakter i dagligvaruhandeln, förklarar Stig Nyberg som finns med när vi besöker Ingeborg Nordins anläggning.<br>Det började annars för ett par år sedan med ett starta eget-projekt inom föreningen Arbetskraft.<br> Jag hade 24 vaktlar från början och nu är jag uppe i närmare 400, berättar Ingeborg Nordin.<br>I dag levererar hon cirka 2 000 ägg i månaden till olika delikatessbutiker och restauranger i Stockholm med omnejd.<br> Eftersom det finns få sådana här produktionsanläggningar i landet tvekade jag aldrig utan utnyttjade mina kontakter, berättar Stig Nyberg.<br>Han är konsult och gör bland annat marknadsundersökningar inom dagligvaruhandeln. De utvalda grossister som han kontaktade var Ica, KF Axfood, Hemköp och Arvid Nordqvist. Den sistnämnde har stora leveranser till huvudstadens restauranger, totalt handlar det om ett 20-tal platser. Även Hemköp i Nyköping har tagit upp vaktelägg i sitt sortiment.<br>Trots att det nu går bra kan Ingeborg Nordin ännu inte leva på verksamheten.<br> Men så småningom hoppas jag kunna göra det, säger hon.<br> Ja, problemet är att Ingeborg skall få ekonomi i uppfödning och äggförsäljning. För mig gäller det att hitta marknaderna. Hon kan i dagens läge till exempel inte ha råd att anlita mig, utan jag gör det här bara för att jag tycker det är en intressant produkt. Kanske kan jag få tillbaka någon krona i framtiden, förklarar Stig Nyberg.<br>Någon anställd har hon heller inte råd att hålla sig med men hon har i alla fall en medhjälpare i Minna Valpula.<br>Stig Nyberg berättar att målsättningen är att tredubbla produktionen till nästa år. Arbete pågår med att bygga ut anläggningen och tanken är att kunna leverera året runt.<br>Bengt Ljungdahl<br>0155-767 04<br>bengt.ljungdahl@sn.se<br>
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om