Oxelösund har för lite vårdpersonal
Oxelösunds kommun har låg personaltäthet inom äldreomsorgen. Priset är långtidssjukskriven personal och vårdtagare som sällan får komma utanför sjukhemmet. Vi hinner inte med det vi vill, säger undersköterskan Mats Gustafsson på Björntorps sjukhem.
Visst blir det bra, utbrister enhetschefen på Björntorp Pether Blixt.
Trots ombyggnaden finns det annat som han önskar. Mer personal. Områdeschefen Jonny Schön bekräftar att personaltätheten inom äldreomsorgen i Oxelösund är låg. Han har erfarenhet från andra kommuner. Priset för nedskärningarna som skett, senast för två år sedan på Björntorp, har den ordinarie personalen fått betala. Antalet långtidssjukrivna har ökat rejält.
Långtidssjukskrivningarna är kopplat till de ekonomiska nedskärningarna inom omsorgen, säger Jonny Schön.
Man hinner helt enkelt inte med alla boende som man vill. Arbetskamrater som är långtidssjukskrivna har ofta stressrelaterade sjukdomar, säger Mats Gustafsson.
Personalen försöker ändå hinna med allt som ska göras. Men till slut säger kroppen ifrån, fortsätter han. Den här dagen finns undersköterskan Daniel Palmedal, Nyköping, på plats från samarbetsprojektet Treklövern, som är en personalpool för vårdpersonal i Nyköping och Oxelösund.
Det märks skillnad på personaltätheten inom äldreomsorgen mellan Nyköping och Oxelösund, säger Daniel Palmedal.
Något lite bättre har det blivit den senaste tiden på Björntorp. Kommunens mål är att anställa mer personal.
Det behövs fortfarande mer personal. De boende behöver få komma ut regelbundet, fortsätter Mats Gustafsson.
En äldre kvinna går i korridoren med sin rullator framför sig. När korridoren tar slut vänder hon vid väggen och fortsätter gå. I ett rum intill ropar en äldre man på uppmärksamhet. Mats Gustafsson och Daniel Palmblad hastar i väg till nya arbetsuppgifter.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!