Oxelösund osannolik raket i skolrankning

Få kommuner gör en sådan resa från ett år till ett annat när skolresultaten ska jämföras. Oxelösund har gått från plats 212 till 32 bland Sveriges kommuner. Samtidigt går det nedåt för Nyköping.

Övrigt2017-12-13 07:15

Grundskoleresultatet i Oxelösund har de senaste åren varit dyster statistik. I Sveriges kommuner och landstings öppna jämförelser rankas de svenska kommunerna efter det sammanvägda resultatet i grundskolan. 2014 låg Oxelösund på plats 250. 2016 hade en blygsam klättring till plats 212 gjorts. På ett år har det bevisligen hänt mycket. 2017 ligger Oxelösund på plats 32 i rankningen där både kommunala och fristående skolor räknas in.

– Helt fantastiskt, helt fantastiskt! Vi har ställt oss själva frågan om vi gjort allt rätt, så allt är kontrollerat att det stämmer. Vi tvivlar inte på vår egen verksamhet, för de har verkligen jobbat hårt, men att våra resultat skulle gå upp så mycket jämfört med andra kommuner – de gör ju också sitt bästa, säger utbildningsnämndens ordförande Britta Bergström (S).

Rankningen är en sammanvägning av flera olika resultat som SKL gör för hela grundskolan. En viktig sak att nämna är att det är ett modellberäknat värde, hur skolresultaten är med hänsyn till de uppskattade förutsättningarna. Det som vägs in är bland annat socioekonomisk bakgrund och andel nyanlända invandrare – och utefter det har Oxelösunds elever presterat bättre än förväntat.

– Det är lite kinkigt att hålla på så här, det är inte bara resultatet rakt av utan kopplat till vilka förväntningar som finns. Sedan måste det här befästas innan vi är där. En gång är ingen gång. Vi har en liten population elever och det kan svänga fort. Samtidigt är det förstås jätteroligt, säger utbildningschefen Peter Rasmussen.

Bergström vill peka på att resultatet över tid är viktigast. Ett uttalat mål är att tillhöra de bästa 25 procenten av kommunerna år 2025.

– Vi ska analysera det här. Vi har sett att våra resultat gått mycket upp och ner även om det pekat uppåt de senaste åren, säger hon.

När man bryter ner siffrorna ser det mindre bra ut i årskurs 6, bland annat när det gäller betyg i matematik och svenska.

– Här kan det handla om vår stadieindelning, som vi har tagit beslut om att göra om. Brevik är den enda skolan där det finns årskurs 6 i kommunen och alla elever får därmed nya pedagoger det året. De kan möjligen vara lite försiktiga i betygssättningen första året.

Bergström vill, precis som utbildningschefen Peter Rasmussen, peka på personalen. Inte enbart i grundskolan utan ända ner till öppna förskolan.

– Först och främst är givetvis elevernas insatser avgörande. Vi vet, vilket all tillgänglig skolforskning visar, att pedagogerna och lärarna är den viktigaste faktorn för en framgångsrik utbildningsverksamhet, säger Peter Rasmussen.

Och så gick det för Nyköping

I rankingen för det sammanvägda resultatet i grundskolan hamnar Nyköping på plats 204.

Det är något sämre än tidigare. 2016 hamnade kommunen på 192:e plats. 2015 på 161:e plats och 2014 på 150:e plats.

Räknas enbart de kommunala skolorna blir resultatet något sämre: plats 231.

Rankingen utgår från ett modellberäknat värde, hur skolresultaten är med hänsyn till de uppskattade förutsättningarna. Det som vägs in är bland annat socioekonomisk bakgrund och andel nyanlända invandrare.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om