Oxelösund sämst i länetpå jämställdhet
Det är inget vidare med jämställdheten i Oxelösund. Kommunen har minst jämlikhet mellan könen av alla kommuner i östra Södermanland, enligt en rapport från statistiska centralbyrån (SCB).
Det är naturligtvis glädjande att trenden går åt rätt håll i Oxelösund. Men vi måste försöka klättra ännu mer på listan, säger Benita Vikström (s), kommunalråd i Oxelösund.
Hur då?
Vi har två dominerande arbetsgivare i Oxelösund. Det är kommunen och det är SSAB. Jag vet att både vi och SSAB arbetar med jämställdhet, men det arbetet måste kanske intensifieras.
Undersökningen ger inget besked om varför det är så skralt med jämställdheten i Oxelösund. Benita Vikström har heller inget svar.
Om man tillåter sig att spekulera kanske det hänger samman med att Oxelösund är något av en gammal bruksort, där gamla könsrollsmönster eventuellt kan hänga kvar längre.
Till grund för rapporten ligger en undersökning av jämställdheten på 15 olika områden: bland annat antalet uttagna föräldrapenningsdagar, medelinkomst, representation i fullmäktige och förvärsarbete.
Ju mindre skillnaderna mellan könen är på dessa områden, desto bättre placering har kommunen fått. Och på några områden står sig Oxelösund faktiskt riktigt bra i jämförelse med andra kommuner.
Det gäller bland annat antalet uttagna föräldrapenningsdagar och representationen i kommunfullmäktige. På båda dessa områden kniper Oxelösund plats nummer 32.
När det gäller skillnader i förvärsarbetarfrekvens mellan män och kvinnor är det dock riktigt illa ställt i Oxelösund. På det området placerar sig kommunen som nummer 274 i riket.
Ligan toppas av Upplands Väsby, som alltså har den bästa jämställdheten i riket. Strängnäs kniper en 15:e plats och blir därmed bästa kommun i Södermanland.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!