Oxelösund trolig plats för rysk gas

Industrin i Mellansverige ska förses med rysk naturgas via en ledning under Östersjön. Troligen blir det i Oxelösund som gasledningen når fastlandet.

Övrigt2006-01-04 00:00
Sedan ett par år tillbaka driver energibolaget Eon, tidigare Sydkraft, ett projekt för att försörja Mellansverige med naturgas.
Via ett ledningsnät från Jönköping i söder till Gävle i norr ska framför allt den tunga industrin ges möjlighet att utnyttja energikällan.
En viktig länk i projektet var länge en mottagningsstation för flytande naturgas i Oxelösund.
Men Eon la planerna på is när det stod klart att Eons tyska moderbolag och det ryska företaget Gazprom tänker bygga en naturgasledning under Östersjön.
Svenska Eon tänker sig att Mellansverige i stället ska förses med naturgas via en avledning från gasledningen mellan Ryssland och Tyskland.

Det är denna avledning som med stor sannolikhet kommer att nå fastlandet i just Oxelösund. Anledningen är att det ledningsnät som Eon vill bygga på fastlandet är planerat med Oxelösund som försörjningspunkt.
Det var ju där som anläggningen för flytande naturgas skulle ligga.
Lennart Fredenberg, Eons projektchef för naturgas Mellansverige, medger att Oxelösund är ett starkt alternativ.

Fast vi är inte fastlåsta till Oxelösund. Anslutningen kan ske på någon punkt mellan Nynäshamn och Norrköping, säger han.
Även om ledningsnätet på fastlandet är planerat med Oxelösund som försörjningspunkt, så kan det visa sig att till exempel bottenförhållandena i Oxelösunds skärgård inte lämpar sig för en naturgasledning.

Planerna på en anläggning för flytande naturgas i Oxelösund gav upphov till en lokal proteströrelse.
Men det fanns också de som välkomnande en anläggning och det 50-tal arbetstillfällen en sådan skulle medföra.

Om gasledningen under Östersjön når fastlandet i Oxelösund blir det inte tal om några stora ingrepp i miljön. Det blir inte heller tal om några arbetstillfällen, säger Lennart Fredenberg.
Där ledningen når fastlandet bygger vi ett litet ventilhus. Det är allt som kommer att synas. Någon personal behövs inte.
Gasledningen under Östersjön mellan Ryssland och Tyskland ska enligt planerna vara klar 2010.
Svenska Eon siktar på att avledningen till den svenska ostkusten ska vara klar samtidigt.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om