Oxelösunds hamn behöver draghjälpen
Den som betraktar kartan ser snabbt att möjligheterna för djuphamnen i Oxelösund är goda. Läget i Mälardalen är rent strategiskt utmärkt.
Men det är sällan kartan som styr. Tillgången på arbetstillfällen och andra regionalpolitiska hänsyn väger in.
När Oxelösund vägts politiskt mot Nynäshamn på regeringsnivå verkar Oxelösund ha fått tummen ned, att döma av kommunalrådet Benita Vikströms (s) oro. Hittills har andra s-politikers lobbyarbete alltså varit vassare på att få stöd på regeringsnivå. Det var ingen slump att statsminister Göran Persson nyss tog första spadtaget för det omtalade vägbygget i Nynäshamn.
Att Oxelösunds läge som hamn behöver uppmärksammas på riksnivå är dock ingen lokalt partiskiljande fråga. En modern hamn utgör en viktig pusselbit i regionens utvecklingspotential.
Oxelösunds hamn är på rätt väg. 2005 blev ett exceptionellt bra år. Satsningen på en ny stor kran för att klara av att hantera containergods, kombinerat med de tilltagande diskussionerna om en ny hamn vid Stegeludden, visar att hamnen ser klara möjligheter att växa.
Men det finns orosmoln, inte enbart i den väntade trafikpolitiska propositionen. Ett exempel är hamnens förhållande till Ostlänken. Som godstransportör är det lätt att hamna i bakvattnet, när snabbtågets fokus ligger på persontrafiken.
Hamnens möjligheter att skicka gods från Oxelösund kräver en smidig överföring mellan TGOJ-banan och Ostlänken. Tungt tåggods från Oxelösund skulle då snabbt kunna forslas söderut mot Norrköping och norrut mot Södertälje. En liknande satsning i Flen skulle raskt kunna koppla TGOJ-banans godstrafik vidare på stambanan västerut och norrut.
Att allt detta står på hamnens önskelista är lätt att förstå. Frågan är hur pass dessa önskemål är förankrade i Ostlänkenprojektet. Det vore onekligen trist ur miljö- och konkurrenssynpunkt om hamnen skulle tvingas forsla allt gods vidare med lastbil, när det faktiskt finns en järnväg inpå knuten.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!