Oxelösundspräst till Israel

Israeliska bosättare i konflikt med palestinier och besvärligt för palestinier i gränskontroller är exempel på situationer som lätt leder till våld. Vardagsliv i Mellanöstern. Jag hoppas kunna skapa intresse för fredliga konfliktlösningar, säger Kim Bredefeldt, präst i Oxelösund.

Övrigt2006-04-27 08:20
I början av maj reser han till Israel som följeslagare i det ekumeniska följeslagarprogrammet för Palestina och Israel. Programmet utformades efter en förfrågan till Kyrkornas världsråd från kyrkliga ledare i Jerusalem år 2001.
De frågade efter internationell närvaro. Vi ska på plats stödja krafter, på bägge sidor, som arbetar för en fredlig lösning i Mellanöstern-konflikten.

Det är inte meningen att följeslagarna ska ingripa då något händer. De ska i stället iaktta och rapportera och finnas till för att genom sin närvaro dämpa tendenser till våld. En del i uppdraget är att informera på hemmaplan om att det finns krafter som arbetar för en ickevåldslösning.
Byn Yanoun är granne med en bosättning. Byinvånarna trakasseras när de vallar sina får. Uppdraget är att dokumentera vad som pågår.
Vi ska skapa utrymme för civilbefolkningen att leva så normalt som det går, säger Kim.
Följeslagarna tar inte parti för någondera sidan men är i folkrättsfrågor inte neutrala.
Vi vill lyfta fram och informera om och stödja den israeliska fredsrörelsen.
Kims bevekelsegrund för deltagande är intresse för människorättsfrågor.
Som präst och representant för kyrkan tycker jag att det är något av det mest värdefulla man kan göra.
Han menar att människan är skapad för samarbete och då är en fredlig konfliktlösning det naturliga.
Kim är den ende prästen i den svenska grupp som reser ut denna gång. Följeslagarna får gärna ha kyrkligt engagemang men de har alla möjliga olika bakgrunder.
Det är viktigt att präster och kyrkan är aktiv och progressiv och visar det i handling, tycker Kim.
Han förklarar att Svenska kyrkans mission i dag helt är inriktad på dialog.

Kim känner sig väl förberedd för sitt uppdrag. Han har fått utbildning i två omgångar. I bagaget har han bland annat 20 års erfarenhet från arbete med missbrukare och utslagna i Stockholm.
Svårt? Att befinna sig mitt i en konflikt är alltid svårt, funderar han. Det är inte lätt att förstå varför människor gör så här mot varandra. Svårt, men absolut nödvändigt. Förståelse av konflikten leder närmare en lösning av den, tror jag. Man behöver förstå för att kunna förändra.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om