På liv och död i kyrkan

Gör någonting till vår kyrka. Så lät uppmaningen från Oxelösundsprästen Kim Bredefeldt i december förra året. Nästan ett år senare står konstnärerna Niclas Hallbergs och Stina Pehrsdotters installation klar i S:t Botvids kyrka.

Övrigt2005-10-28 16:37
Vi har alltid pratat mycket om andlighet och tro så vi hyste inga tvivel när vi fick förfrågan. Sen var det bara att komma på vad vi skulle göra för något, säger Stina Pehrsdotter.
Alla tre träffades några gånger för att prata, och Kim Bredefeldt blev ett viktigt bollplank.
Tidigt stod det klart att perioden runt alla helgons dag skulle vara en bra tid både för konstnärerna och för kyrkan. Efter det gled tankarna in på livet och döden.
Det har svävat mycket idéer i våra huvuden. Vi var tidigt inne på att det skulle vara mångkulturellt, säger Niclas Hallberg.
Vi ställde oss frågan varför man inte pratar om döden. Alla ska ju dö nån gång. Vi ville avdramatisera tankarna om döden.

En idé de hade var att gestalta sina egna begravningar på något vis. Men till slut föll ändå valet på de 60 guldfärgade träkloten och de tovade kropparna med inre glöd.
Kloten dök upp ur en diskussion vi hade om hur man blir begravd. Det är mycket religiös symbolik kring begravningar, men klotet är en universell och tidlös symbol som fungerar i alla religioner, säger Niclas Hallberg.
I installationen har kloten fått symbolisera de dödas själ och hjärta.
Det var viktigt för oss att höja upp dem i stället för att sänka ner som man gör vid begravningar, berättar de båda konstnärerna.
Det är hemskt när någon dör, men varför ska det vara så tungt och dystert, frågar sig Niclas Hallberg.

Förutom Själsklot som de gyllene kloten heter finns installationen Inre glöd. De tovade kropparna med ljuset som lyser genom symboliserar den värme och godhet som finns i människan.
Det är första gången de ställer ut i en kyrka, men förhoppningsvis inte den sista. De hoppas att det ska kunna bli en vandringsutställning, inte bara i svenska kyrkan.
Den innehåller vare sig kristna, buddhistiska eller muslimska värderingar. Den funkar i alla kyrkor.
Det är speciellt att visa saker i en kyrka. Och det är en speciell känsla att gå in i en kyrka, säger Niclas Hallberg.
Ja, en speciell vördnad som jag tror att man känner inför utställningen till skillnad från i ett galleri, fyller Stina Pehrsdotter i.
Precis som på en vanlig utställning är verken till salu. Men den här gången kommer en del av intäkterna att gå till kyrkans välgörenhetsarbete.
I en av kåkstäderna i Sydafrikanska Kapstaden finns ett dagis som kyrkan samlar in pengar till. Dit ska också pengarna från utställningen gå.
För oss var det självklart att det ska vara så, säger Stina Pehrsdotter.
Hon hoppas att den som köper ett själaklot kan ladda det med något gott. Kanske minnet av en anhörig.
Det är tanken, att man ska kunna ladda klotet med något eget, och på så sätt kanske finna tröst i det.

Fotnot: Utställningen invigs i dag, och pågår till och med den 25 november.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om