På mc-uppdrag

Thomas Wulff i Nyköping har varit medlem i Frivilliga Motorcykelkåren, FMCK, sedan han var 47. Han gick med i Strängnäskåren, men sedan två år tillbaka har Nyköping en egen kår med 35 medlemmar.

Övrigt2004-01-20 15:21
Man känner att man gör en insats för samhället, säger Thomas, som nu hunnit bli 57 år.
Vid 47 års ålder är den
svenske mannen inte längre värnpliktig. Därmed behöver han inte delta om Sverige skulle hamna i en beredskapssituation. För den som alltjämt vill dra ett strå till fädernesstacken finns försvarets frivilligorganisationer, varav Frivilliga Motorcykelkåren, FMCK, är en.

När FMCK bildades 1929 var syftet var att utbilda motorcykelburna budbärare, så kallade mc-ordonnanser, att bistå totalförsvaret. Också i dag utbildar FMCK mc-ordonnanser, men numera rycker de in och hjälper både polisen och räddningstjänsten. Ofta handlar det om att leta efter försvunna personer eller hjälp vid brandkatastrofer.
Sommaren 2001 hjälpte FMCK Nyköping räddningstjänsten vid skogsbranden på Fjällveden utanför Nyköping, berättar Thomas.
Vid en brand kan det handla om att ta reda på var det brinner, att dra ut brandslangar och att hämta mat åt räddningsmanskapet. Släckningen håller FMCK sig utanför. Själv har Thomas varit med vid ett tillfälle. En person hade försvunnit. Som väl var hittades personen så småningom, starkt nerkyld, men vid liv.
Mc-ordonnanserna får, om de vill, en mc av försvaret. Den får de dock bara använda vid utryckningar. En särskild körorder krävs för att mc:n ska få lämna garaget för annat än övning.

Nu har de flesta frivilliga motorkårister också minst en egen mc. Thomas har redan hunnit skaffa två, trots att intresset vaknade först i medelåldern.
Min 40-årskris tog sig uttryck i en mc, skrattar han.
Det blev en Yamaha 400 som han sedan bytt upp till en långfärdscykel, Yamaha XYZTD och en off-road-cykel, Kawasaki 650. Långfärdscykeln har han och sambon Hillevi haft mycket gemensam glädje av. Off-road-cykeln är Thomas egen leksak.
Ett motorintresse har Thomas haft sedan barnsben. Det började på pappas företag som sålde traktorer.
Jag demonstrerade min första traktor redan som fem-åring. Det var meningen att visa hur lättmanövrerad traktorn var, skrattar Thomas.

Motorintresset har styrt också yrkeslivet. Nu arbetar Thomas som distriktschef på Gete Motordelar. Han reser runt i landet och håller kontakt med företagets kunder. Ett roligt jobb, tycker Thomas, som trivs både med att träffa mycket människor och att spendera tid i bilen. 6000 mil per år brukar det bli.
Just nu har jag lånat talböckerna om Arn. De är väldigt fascinerande.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om