Bara att få gehör i kongressen för den egna klimatpolitiska hållningen har varit mycket svårt för presidenten och hans administration. Det är inte så konstigt. Att få senatorer och kongressledamöter i tider av lågkonjunktur och svag inhemsk ekonomisk utveckling att säga ja till stora utgiftsåtaganden på ett globalt plan, är erkänt svårförhandlat.
Dessutom har Obama-administrationen fått extra huvudvärk på sistone. Popularitetssiffrorna dalar på hemmaplan. En CNN-mätning visar exempelvis att presidenten nu har stöd av under 50 procent av den amerikanska befolkningen. Även om felmarginalen i mätningen är stor, så är det likväl en varningsflagg.
Få presidenter har tillträtt med så stora förhoppningar på axlarna som Barack Obama. Och det är möjligt att det redan från början var ett omöjligt uppdrag att tillfredsställa alla som ställt sig bakom hans kandidatur. Den som är populär kan tillåta sig större marginaler, den som styr i motvind blir genast försiktigare i den egna politiken.
Trycket på den amerikanska presidenten från de egna väljarna att leverera mer och större utfästelser på klimatområdet än vad han redan har gjort, är i grunden svagt. Även om det finns många miljöengagerade amerikaner och aktiva miljöorganisationer, precis som i många andra länder, så är klimatfrågan inte i fokus för den inhemska debatten. Det här är ett stort aber när EU och andra aktörer försöker få USA, Indien och Kina att höja sina insatser för klimatet, att lova lite mer än vad de hittills har gett uttryck för.Hur mycket betyder det internationella trycket på USA? Och hur mycket inrikespolitiska hänsynstaganden behöver han ta?
Barack Obama hade under sin presidentkampanj en tydlig global miljöprofil i sitt budskap; det är detta som USA:s medverkan i förhandlingarna i Köpenhamn hänger på. Miljöminister Andreas Carlgren (C) tror på en politisk överenskommelse i Köpenhamn. Den amerikanska presidentens ställningstaganden kan i slutänden komma att utgöra skillnaden mellan ett konstruktivt klimatavtal och ett symbolpolitiskt.
På Obamas eget klimatkonto
Att USA:s president Barack Obama personligen deltar vid klimatkonferensen i Köpenhamn höjer förväntningarna på resultatet av mötet. Men frågan är hur mycket presidenten är redo att offra för ett avtals skull. För det som Barack Obama kommer att lova i Köpenhamn å USA:s vägnar kommer med stor sannolikhet att behöva tas från hans eget politiska förtroendekapital.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!