Motvilligt ställde KD:s mångåriga partiledare upp som kandidat. Föga överraskande kryssade han sig förbi orutinerade toppnamnet Ella Bohlin. Om inte Svensson låtit sig övertalas hade KD med stor sannolikhet lämnat Strasbourg. Kristdemokraternas väljarstöd i EU-valet stannade till slut på blygsamma 4,7 procent.
Trenden är tydlig. I opinionsmätning efter opinionsmätning inför riksdagsvalet verkar Kristdemokraterna ha parkerat under spärren. Problemet för partiet i nästa års valrörelse blir således att man redan spelat ut sitt klart starkaste kort. Alf Svensson kommer att sitta där han sitter. Kvar står en ganska vilsen socialminister och manar till sammanhållning.
De som träffat Göran Hägglund säger att han är en sympatisk person. Men där Svensson från Gränna har lyckats bli lika folklig som polkagrisen, har hans efterträdare fortfarande inte nått fram. Göran Hägglund har uppenbara problem med att motivera sitt partis existens. Vem behöver dagens KD?
När Kristdemokraterna i dag samlas för riksting i Västerås är KD ett allmänborgerligt parti i mängden: man saknar vassa profilfrågor och en tydlig ideologisk politik. Det finns alltså en hel del att fundera på för Göran Hägglund och KD:s partiledning. Därmed inte sagt att Kristdemokraterna saknar möjlighet att göra sig av med krisstämpeln.
Alf Svenssons förmåga att vinna folkligt stöd visar att det finns ett stort utrymme i svensk politik för ett parti som kombinerar traditionell konservatism med en framtidsinriktad klimatpolitik. Om KD vågar driva familj, försvar och företagsamhet i just den ordningen bör Hägglund hitta nya väljare hos dels Moderaterna, dels Socialdemokraterna.
Oavsett ideologisk utgångspunkt tenderar de två stora partiernas kärnväljare att prioritera ordning och reda. Trots det har både M och S delvis övergett det spåret. Här finns alltså ett utrymme för Kristdemokraterna att fylla.
För att markera en nystart bör KD dock allvarligt överväga att byta namn. Betoningen av kristna värderingar riskerar att skrämma iväg väljargrupper, som kan sympatisera med en konservativ politik, men som inte identifierar sig med kristendomen. Religion eller religiösa åskådningar har aldrig hört hemma i politiken. Där skiljer sig inte Västerås från Vatikanen.
På väg mot Västerås eller Vatikanen?
Partier är aldrig starkare än sin svagaste länk. Ett parti kan däremot vara svagare än sin starkaste profil. Det gäller inte minst Kristdemokraterna. Alf Svenssons framgång i EU-valet hade betydligt mer att göra med person än med parti.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!