Pakistans elände blev i ett slag ännu värre
Den västinfluerade Benazir Bhutto var en gång Pakistans första kvinna på premiärministerposten. Hon hyste till en början ett hopp bidra till en demokratisk utveckling i någon form av samförstånd med president Pervez Musharraf (som härskat i landet sedan statskuppen 1999) när hon i år återvände från sin landsflykt. Men i stället blev hon ett populärt alternativ till presidenten.
Hon undkom ett bombattentat i höstas, men den här gången blev det hennes död. Det är en stor förlust för de demokratiskt sinnade krafterna och ett omfattande bakslag.
Var det muslimska extremister som låg bakom? Eller var det militäretablissemanget och krafter närstående president Pervez Musharraf?
I början av november utlyste president Musharraf undantagstillstånd, samma dag som hans återval som president riskerade att underkännas av en domstol.
Efter omvärldens påtryckningar, särskilt USA, gick diktatorn med på att släppa sin militära titel och enbart kalla sig president. Det var ett litet steg för att skilja den politiska makten från den militära.
Omvärlden krävde mycket mer bland annat fria medier och frisläppande av politiska fångar, men utan framgång. De flesta som greps under höstens undantagstillstånd rapporteras för övrigt ha varit demokratiförespråkare, människorättsaktivister, jurister, journalister och västvänligt sinnade oppositionella, inte fundamentalistiska extremister.
För bara ett par veckor sedan avskaffades undantagstillståndet. I januari är det tänkt att Pakistan ska gå till val. Kommer dessa val att kunna hållas?
Pakistan är ett splittrat samhälle i spåren av kolonialismen med regionala, sekteristiska och religiösa motsättningar, stora sociala klyftor och inre oro. I norr finns tillhåll för al-Qaida-grupper och talibaner från grannlandet Afghanistan.
I denna röra ser militären sig som statens enda garant. Militären har också med statskupper, brutalt våld och tvång i perioder kunnat skapa någon form av ordning, men landets civila institutioner är ytterligt svaga.
Kommer de demokratiskt sinnade krafterna i Pakistan, i kölvattnet på mordet, att kunna enas om fortsatta reformer för en demokratisk utveckling?
Kärnvapenstaten Pakistan kommer att tvingas till skarpa vägval för att åstadkomma den stora omvandling av samhället som krävs för en demokratisk utveckling. Byggandet av en stark rättsstat går nämligen hand i hand med att militären underställs politiken.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!